Család

5 lépés, ha szabadulni akarsz egy mérgező kapcsolatból

Ne maradj egy mérgező ember mellett, még akkor se, ha úgy érzed, szereted.

Egy mérgező ember mellett ellentmondásos érzelmeid lehetnek, egyszerre szereted, és menekülnél mellőle. Ezért is olyan nehéz véget vetni a kapcsolatnak. Perrin Elisha pszichológus abban segít tanácsaival, hogy ezt az ellentétet önmagadban fel tudd oldani, és képes legyél a szakításra. A következő öt lépést kell megtenned ahhoz, hogy szabadulj a mérgező kapcsolatból.

1. Ne várd a közös megegyezést

Egy egészséges párkapcsolatban a szakítás közös megegyezésen alapul, ennek során jót kívánva egymásnak, tisztelettel elváltok egymástól. Ezzel szemben egy mérgező kapcsolatban nem lehet közös megegyezés, hiszen hiányzik az empátia a mérgező emberből, nem hajlandó felelősséget vállalni a tetteiért és csak azért harcol, hogy minél tovább tudjon irányítani.

Gyakori probléma, hogy azért ragadnak bele az emberek egy mérgező kapcsolatba, mert az egészséges szakítást várják, ami nem létezik.

2. Szakítsd ki magad a kapcsolat dinamikájából

Tölts minél több időt távol a párodtól, találkozz a barátaiddal, utazz el, keresd a lehetőségeket, hogy kiszakítsd magad a mérgező dinamikából. Mert amikor nyakig benne vagy, akkor nem látsz tisztán. Eltávolít a valóságtól, összezavar, elveszi az önbizalmad.

mérgező kapcsolat szakítás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Sok esetben a mérgező ember áldozata nem tudja elképzelni az életét a párkapcsolat nélkül, a szakember szerint ezért nagyon fontos, hogy találj magadnak időt, amikor távol lehetsz a párodtól. Így észreveheted, hogy életképes vagy nélküle, sőt sokkal jobban érzed magad, ha nincs a közeledben.

3. Keresd fel a családodat és barátaidat

Olyanokat keress fel, akik tudják, min mész keresztül, és segíthetnek megérteni, milyen egészségtelen a kapcsolat, ami fogva tart. Amikor összezavarodnál, a családod és barátok tudnak a helyes irányban tartani, nehogy meggondold magad a szakítással kapcsolatban.

4. Egyszerű üzenet a párod felé

Amikor már ott tartasz, hogy a támogatórendszeredet helyreállítottad magad körül, és biztos vagy benne, hogy szakítani akarsz a mérgező emberrel, akkor egyértelműen és egyszerűen megfogalmazva tedd meg a nagy lépést. Ne hagyd, hogy hosszú beszélgetésbe rángasson bele a párod, amellyel azt a látszatot keltené, hogy közös megegyezésre tudtok jutni. Ez csak egy trükk a részéről, hogy tovább benne tartson a kapcsolatban.

5. Tisztázd a határaidat

Ha vége egy kapcsolatnak, akkor a határok is átalakulnak. Amikor pedig mérgező kapcsolatról van szó, sokkal erősebbnek kell lenned, és tisztázni kell a saját határaidat a másikkal szemben.

Például egy egészséges kapcsolatból akár még barátság is lehet szakítás után, de egy mérgező kapcsolatnál ez lehetetlen. Ilyen esetben csak az használ, ha teljes mértékben megszünteted a kommunikációt az exeddel, ha ez lehetséges. Ha összekötnek a gyerekek vagy a közös vállalkozás, akkor pedig a minimális kommunikációra törekedj, nehogy beférkőzzön újra „a bőröd alá”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top