Család

Lehet, hogy mérgező ember a barátod?

A mérgező barátság pont olyan veszélyes, mint a mérgező párkapcsolat.

Hogyan lehet megállapítani, hogy egy barátság mérgező? Az első és legfontosabb jel az, hogy ha már felteszed magadnak ezt a kérdést egy barátoddal kapcsolatban, akkor valószínűleg nyakig egy mérgező barátságban vagy.

Dr. Candice Cooper-Lovett pszichoterapeuta szerint több kritériumra is oda kell figyelni, hogy meg tudd állapítani a barátság természetét.

„Ha úgy látod, hogy csak te teszel energiát a barátságba, és a másik nem tesz érted semmit cserébe, akkor az elég beszédes jel arra, hogy az egy mérgező barátság. Például, ha mindig megvigasztalod, meghallgatod, támogatod, de amikor neked lenne szükséged rá, akkor eltűnik. Amikor ez rendszeres, az nem egy egészséges barátság.”

A szakember szerint egy mérgező barát:

  • féltékeny;
  • birtokló;
  • tanácsnak álcázva sérteget;
  • bóknak álcázva megaláz;
  • kéretlen tanácsokkal lát el;
  • kimerülsz a közelében;
  • bizonytalan leszel, szorongsz, ha vele vagy.
mérgező barátság jelek

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Simon Maage)

Megmenthető egy mérgező barátság?

A szakember szerint van azért olyan mérgező barát, aki nem menthetetlen. Minden attól függ, hogy mennyire hajlandó együttműködni, és változtatni a viselkedésén.

„Ha meg szeretnéd menteni a barátságot, akkor őszintének kell lenned. El kell mondani a másiknak, hogy mit szeretsz benne, és mi az, ami számodra nehéz és fájdalmas vele kapcsolatban.

Bár csábító, hogy írj egy kétoldalas listát arról, milyen szörnyű dolgokat követett el ellened, helyette inkább csak egy-két témát emelj ki, amivel úgy érzed, bántott hosszú távon. Tisztázd vele, hogy ha a barátod akar maradni, akkor többé nem vagy hajlandó eltűrni ezt a viselkedést tőle. Ezt hívják úgy, hogy felállítod a határaidat.”

Ha ezek után a barátod nem hajlandó változtatni, akkor viszont a legjobb, ha eltávolítod az életedből ezt a barátságot. Ne csak eltűnj szó nélkül, hanem ülj le vele megbeszélni – vagy legalább egy e-mailben írd meg neki –, hogy miért nem szeretnéd tartani a kapcsolatot vele. Kedvesen és határozottan, mintha szakítanál, mert tulajdonképpen ezt teszed, csak nem a szerelmeddel, hanem egy barátoddal. Magad miatt fontos, hogy lezárd és tisztázd a barátságotokat, hogy nyugodt szívvel, bűntudat nélkül éld tovább az életed, mérgező ember nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top