Életmód

9 jel, hogy rád szállt egy mérgező ember, akitől meg kell szabadulnod

Mérgező ember bárki lehet az életedben, akár a saját anyukád, anyósod, főnököd vagy barátod is. Ő az, aki állandóan panaszkodik, még a jó is rossz neki, és szerinte rajta kívül mindenki idióta.

Ha nem vigyázol, akkor ezek a mérgező emberek negatívan befolyásolhatják azt is, hogy te hogyan gondolkodsz, érzed magad, létezel. Amy Morin pszichoteraputa, a 13 Things Mentally Strong People Don’t Do című világhírű könyv írója szedte össze azokat a jeleket, amiket figyelj magadon, hogy kiszúrd az ilyen személyeket az életedben, és még időben megszabadulj tőlük, mielőtt tartósan káros hatással lennének rád.

1. Túl sokat beszélsz róluk

Mérgelődsz a bunkó főnököd miatt állandóan a kollégáidnak, vagy panaszkodsz, mennyire önző valamelyik rokonod. Mindez energiát és rengeteget időt vesz el tőled. Ha a mérgező emberekről beszélsz, amikor épp nincsenek a közeledben, csak még nagyobb hatalmat adsz nekik az életed fölött.

2. Elveszted a fejed

Akár egy olyan emberrel küzdesz, aki a manipuláció nagymestere, vagy egy olyannal, aki csak pletykákat terjeszt rólad a munkahelyeden, mindegyik mérgező ember fel tudja piszkálni a legmélyebben benned rejlő agressziót. Ha nem vagy elég óvatos, akkor a stressz és a frusztráció átveheti fölötted a hatalmat, úgy érezheted, hogy nem tudsz uralkodni az érzelmeid fölött, és nem ismersz magadra, amikor magadból kikelve cselekszel.

3. Csökken az önbizalmad

A mérgező emberek sokszor gorombák, sértők és kifejezetten megalázón bírnak megnyilatkozni. Néha ezt úgy csomagolják be, hogy benned csak egy olyan érzés marad, hogy “Az anyósom miatt rosszul érzem magam a bőrömben”. De az önbecsülésed nem múlhat más véleményén, belülről kell fakadnia.

9 jel, hogy egy mérgező ember teszi épp tönkre az életedet

4. Őket okolod a saját viselkedésedért

Ha beleesel egy mérgező ember manipulációjába, akkor eljuthatsz odáig, hogy őt okolod a saját döntéseidért. Az, hogy átteszed másra a felelősséged az életedért, azt jelenti, hogy a mérgező embernek túl nagy hatalma van fölötted. Fogadd el a felelősségedet abban, hogy úgy és azzal töltöd az idődet, ahogy te döntesz, más nem választhat helyetted.

5. Félsz időt tölteni velük

A félelem érzése sok idődet és energiádat elveszi. Ha például egy mérgező családtagoddal kell találkoznod a karácsonyi összejövetelen, vagy egy mérgező kollégáddal kell meetingre menned, biztos, hogy elrontja az élmény sok órádat, akár napodat. Amikor már előre kiver a víz valakitől, akkor egy likvidálni való mérgező emberről van szó.

6. Leereszkedsz az ő szintjükre

Ha esetleg úgy gondolkodsz általában, hogy ha nem tudod legyőzni az ellenfelet, akkor inkább összebarátkozol vele, akkor nem teszel jót magaddal. Könnyen olyan helyzetben találhatod magad, amiben a saját értékeidet taposod a sárba. Nem jó taktika ez a mérgező emberek esetében, mert inkább csak még több káoszt és frusztrációt hoznak az életedbe, ha közel engeded magadhoz őket.

7. Nem állítod fel a határaidat

A mérgező ember manipulatív és agresszív taktikái megnehezítik számodra, hogy vele szemben felállítsd a határaidat. Lehet, hogy a kollégád a nagy hangjával nem enged szóhoz jutni, te pedig inkább meghúzod magad a jelenlétében, vagy egy barátod kritizál állandóan, és már nem szólsz vissza, csak hogy hamarabb hagyja abba. Viszont a határaid felállítása nélkül nehéz megvédeni magad érzelmileg velük szemben.

8. Egészségtelen szokásokba menekülsz

Egy pohár ital vagy egy kis vigasz étel megnyugtat egy pillanatra, de hosszú távon az ilyen egészségtelen stresszoldások nagyobb problémákhoz vezethetnek. Ha a gyors enyhülést hozó megoldások híve vagy, akkor ezen muszáj változtatnod, mert a mérgező emberek ezt imádják, akár hosszú évekre is nagy hatalmat kaphatnak vele a kezükbe fölötted.

9. A kapcsolataid romlanak

Kiabálsz a gyerekeiddel, hogy csökkentsd a benned lévő feszültséget, vagy veszekszel a pároddal, ha egész nap egy mérgező emberrel kellett küszködnöd a munkahelyeden. Mindez komoly károkat tud okozni a kapcsolataidban. Ha nem vagy elég óvatos, akkor egy mérgező személy is elég a környezetedben, hogy közvetve lerombolja az addig jól működő kapcsolataidat.

A megoldás: csökkentsd a mérgező ember hatását

Ha egy mérgező ember a legrosszabbat hozza ki belőled, akkor nagyon fontos, hogy tudatosan csökkentsd az életedre gyakorolt hatását. Komolyabb esetekben – főleg ha a párod az a mérgező személy – az az egyetlen megoldás, ha kizárod teljesen az életedből, és helyette beengedsz olyan embereket, akikkel jó hatással vagytok egymásra.

Kiemelt kép: Profimedia / Alamy

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top