Család

A botrányvadász és a mocsárlakó – mérgező barátok, akiktől szabadulj meg minél gyorsabban

Ha észreveszed a jeleket, itt az ideje, hogy kilépj a mérgező barátságból.

A mérgező kapcsolatok észrevétlenül kúsznak be az életedbe, nincs az emberek homlokára tetoválva, hogy „Vigyázz, mérgező vagyok!”, így aztán kénytelen vagyunk felvértezni magunkat, hogy felismerjük a jeleket és még idejében megszabaduljunk a mérgező emberektől. Amikor egy barátod mérgező, azt talán még nehezebb is kiszúrni, hiszen nem vagytok állandó kontaktusban, mint mondjuk egy párkapcsolaton belül. De az már egy óriási jel, ha valakiből csak a negativitás árad, és ha találkozol vele, akkor utána rettenetesen fáradtnak érzed magad.

Guy Finley, Az elengedés titka című könyv szerzője szerint négyfajta mérgező barátot különböztethetünk meg, akikkel ha közeli kapcsolatot ápolunk, akkor akár még a boldogságunk, belső békénk és sikereink útjába is állhatnak.

1. Botrányvadász

Ő az a barát, aki imádja a fájdalmas eseményeket, csak úgy tobzódik benne, ha valami rossz történik veled. A düh és a keserűség embere, ha épp nincs dráma a környezetében, akkor felemlegeti az összes múltbeli szörnyű emléket. Szigorúan csak rólad beszél, és azt lesi, hogy mikor érzed magad borzalmasan, amire aztán lecsaphat és elemezheti a helyzetet a végtelenségig, megmutatva, mennyire segítőkész barát igazából.

mérgező barát jelek

Részlet A kábelbarát című filmből (Forrás: IMDb)

2. Sárban dagonyázó

Az adja neki az energiát, ha lehúzhat téged saját magához a sárba. A pletykálás, kritizálás, ítélkezés élteti, rád ömleszti minden rosszindulatát, ha szerencsétlenségedre a társaságába keveredtél. A saját fájdalmát igyekszik elkerülni azzal, hogy mindenki másnak elrontja a kedvét.

3. Mocsárlakó

Mintha állandóan egy sötét felhő lenne felette, mindig akad pár rossz szava és általában csak a sötét oldalt látja minden eseményben. Kivetíti az elméjéből a szörnyű, pesszimista, önsajnáló képeket, és akit elkap velük, annak minden energiája lemerül. Általában összeesküvéselméleteket gyárt, meg van győződve róla, hogy valahol, valakik mindig alá akarnak vágni, hátba szúrják vagy csak világuralomra törnek.

4. Gyűlölködő

Utálja az életet, úgy, ahogy van. Szerinte nincs benne semmi szépség, és hülyének néz, ha örülni mersz annak, hogy nyílik a hóvirág és végre kisütött a nap. A panaszkodás alap nála, mást nem is igazán hallasz tőle, vele mindenki kegyetlen, neki semmi sem sikerül, csupa gonoszság veszi körül, és csak úgy fröcsög belőle az ember- és életgyűlölet.

A jó hír az, hogy minden mérgező emberre úgy lehet tekinteni, mint egy parazitára: csak addig tudja folytatni a tevékenységét, amíg a gazdatest hagyja. Finley ezért mondja azt, hogy a mérgező barátság egy döntés kérdése, nem kell az áldozatának maradni, ha úgy hozta az élet, hogy beleestél a csapdájába. Míg egy mérgező szülő esetén a gyereknek nincs sok választása, addig barátokat tényleg el lehet küldeni úgy, hogy soha többé nem fogsz velük találkozni és máris szabad leszel a negatív befolyás alól. Drasztikus lépésekre sincs szükséged, a szerző azt a megoldást ajánlja, hogy egyszerűen ne adj a mérgező embernek több energiát. Ha belekezd a monológjába, csak szakítsd félbe, hogy nem vagy erre kíváncsi, inkább beszélgessetek értelmes dolgokról. Meglátod, ha ezt többször megteszed, elküldeni sem kell, megy majd magától oda, ahol táplálkozni tud mások energiáiból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top