Család

6 jel, hogy egy mérgező ember manipulál

Elveszi minden energiádat, úgy érzed mellette magad, mintha agymosáson mentél volna keresztül – ne hagyd, hogy egy mérgező ember manipuláljon!

Életem egyik meghatározó élménye, amikor egy mérgező ember hatása alá kerültem pár évre. Elvesztettem önmagamat, mintha kiszívta volna belőlem a vidámságot és élni akarást, a manipulációival pedig eltávolított a barátaimtól, családomtól, még a számomra kedves hobbikról is lemondtam. Hagytam, hogy átvegye a hatalmat az életem fölött. Pedig nem vagyok butább, befolyásolhatóbb, mint bárki más, rendben volt az önértékelésem, sikeres voltam, jó társaságom volt, mégis addig bírt beszélni és manipulálni, hogy a végére szinte leépültem. Szerencsére még időben észbe kaptam, és eltávolítottam az életemből, mert erre ez a legjobb megoldás: meg kell szakítani ilyenkor a mérgező emberrel minden kapcsolatot, hogy ne tudjon visszaszivárogni az elménkbe.

Abban az esetben viszont, amikor nem párkapcsolatban bukkan fel a mérgező ember, hanem mondjuk a kollégák, barátok között, vagy esetleg muszáj időről időre találkozni vele, mert pont a gyerekek apja, akkor a kapcsolat megszakítása már kicsit problémásabb, ezért kell nagyon odafigyelni a következő jelekre, hogy észrevedd, ha épp egy mérgező ember manipulál.

Milyen az a mérgező ember?

Sherry Winn életmód-tanácsadó úgy írja körül a mérgező ember fogalmát, mint aki érzelmileg bántalmaz a saját mentális hiányosságai miatt. Egyetlen dolog lebeg a szeme előtt, hogy a saját céljait elérje, ennek érdekében pedig beveti a manipulációk teljes tárházát bárkivel szemben, aki fogékony rá. El akar szívni mindent: pénzt, dicséretet, jutalmat, barátokat, örömet, szenvedélyt, amid van, attól meg akar fosztani, mert ettől érzi jól magát a bőrében. Minél hamarabb kiszúrod a mérgező embert, annál könnyebben átlátsz a manipulációkon, és képes leszel ellenállni nekik.

mérgező ember manipuláció

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Hogyan manipulál?

Ha azt érzi rajtad, hogy gyenge benned az ellenállás, akkor akcióba lendül. Amikor például azt látja, hogy mások megerősítésére van szükséged ahhoz, hogy legyen önbizalmad, máris vérszemet kap. Profi abban, hogy szimpatikusnak, együttérzőnek mutassa magát, úgy tesz, mintha támogatna a céljaid elérésében, de csak azért, hogy a saját javára tudja fordítani, ha valami jó történik veled. Ha sikereket érsz el, akkor erősödik a manipuláció, például elkezdi sajnáltatni magát, hogy ő milyen sikertelen vagy csak elmondja százszor, hogy milyen szerencsés vagy, a sikereidet nem magadnak köszönheted.

A következő jelekre figyelj:

  • Teljesen kimerülsz a közelében.
  • Úgy érzed, védened kell magad.
  • Felelősséget akarsz vállalni a boldogságáért.
  • Mindig krízis van az életében.
  • Mintha meg sem hallaná, amit mondasz.
  • Fel kell áldoznod a szükségleteidet és vágyaidat érte.

Hogyan kezeld a helyzetet?

Az első lépés ahhoz, hogy a mérgező ember ne tudja elszívni az energiáidat: a tudatosság. Legyél tisztában a saját értékeiddel, gyengeségeiddel, irigységeddel, megszállottságoddal – mert ezeket akarja majd felhasználni a manipulációkhoz. A legfontosabb, hogy ismerd magad annyira, hogy ne találjon fogást rajtad.

Tudatosítsd magadban, hogy nem tudsz megmenteni másokat, nem rajtad múlik egy ember boldogsága vagy sikere, az ő problémája nem a te problémád. Arra fókuszálj, hogy a saját életedben mire vagy hatással, mit tudsz megváltoztatni, és ebből a szempontból reagálj a mérgező ember követeléseire. Ha nem tudod megszakítani teljesen a kapcsolatot, akkor igyekezz a minimálisra csökkenteni vele az érintkezést. Hidd el magadról, hogy értékes vagy, és megérdemled, hogy olyan emberek vegyenek körül, akik tényleg törődnek veled. Szeresd magad annyira, hogy a mérgező embert oda tedd, ahova való: saját magad és a szükségleteid mögé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top