Család

5 téma, amit ne beszélj ki a párodról a barátaiddal

Természetes, hogy meg akarod beszélni a barátaiddal a párkapcsolatod részleteit, de létezik az a fogalom, hogy „túl sok információ”.

Amikor párkapcsolatban élsz, akkor a párod személye betölti a világod nagy részét, úgyhogy persze, hogy beszélsz róla. Az viszont fontos, hogy megtaláld az arany középutat, ahol még nem kibeszéled a párodat, csak mesélsz róla pár információt.

Samantha Rodman pszichológus szerint nehéz megtalálni ezt a vékony határvonalat, és sok esetben érzékeny kérdés válik a párok között abból, hogy mit szabad és mit nem kellene elmondani a barátoknak a párkapcsolatról, mert azzal már elárulják egymás bizalmát. A pszichológus öt nagy témakört jelölt meg, amit érdemes átgondolni, mielőtt megosztanád a barátokkal.

1. A szexuális életetek részletei

Ami a zárt hálószobaajtó mögött történik, annak a szakember szerint kettőtök között kell maradnia. Ha kibeszéled a párod hibáit, kritizálod a barátaiddal a teljesítményét az ágyban, az könnyen bizalomvesztéshez vezethet. Sőt akár komoly lelki sérüléseket is okozhat a másiknak, ha visszajut a fülébe, miket mondtál róla.

párkapcsolat beszélgetés barátok

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

2. A párod anyagi helyzete

A barátoknak nem igazán kell tudni a pontos számokat a párod fizetéséről, elhibázott befektetésekről vagy hogy mennyi hitele van. Általánosságban persze beszélj róla, ha épp ki kell önteni a szívedet, mert nyomaszt a pénzügyi helyzetetek, de ne add ki a párod jövedelmét részletesen.

3. A párod traumái

A gyerekkori és egyéb traumák kifejezetten csak annak az embernek a hatáskörébe tartoznak, akivel megtörténtek. Majd ő eldönti, kinek és hogyan akar vagy nem akar mesélni róluk. Kényes terület, amivel könnyű megszégyeníteni egy másik embert, ne tedd ezt a pároddal.

4. A párod egészségügyi állapota

Ha bármilyen egészségügyi problémával küzd a párod, akkor minimum kérdezd meg tőle, hogy beszélhetsz-e róla a barátaiddal. A mentális állapotáról szóló információkra különösen vigyázz, mert nyilván nincs azzal gond, ha elmondod a barátnődnek, hogy begyulladt a férjed hasnyálmirigye, de a depressziójáról már nem biztos, hogy akarná, hogy nyilvánosan beszélj.

5. Bizonyos párkapcsolati problémák

Diszkréten kezeld a kapcsolati problémáitokat, és tényleg csak annak a pár embernek beszélj róluk, akik a legbelsőbb körödhöz tartoznak, például ne dobd be a csoportos chatbe az infót, hogy megcsalt a párod. Te sem szeretnéd, ha a legmélyebb hibáidról, fájdalmaidról sok embernek mesélne a párod, tiszteld annyira, hogy nem teregeted ki a szennyesét te sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top