Család

Féltékenység: látod a valóságot, vagy csak egy forgatókönyv pörög a fejedben?

Ha hagyod, a féltékenység könnyen tönkreteheti a párkapcsolatot.

A féltékenység természetes érzelem, még a háziállatoknál is megfigyelhető – derült ki egy kutatásból, amiben a legviccesebb adat szerint 28 millió amerikai jelentette, hogy a macskája vagy kutyája tönkretette a laptopját vagy telefonját, mert féltékenységi rohamot kapott, hogy a gazdi nem vele foglalkozik, csak nyomkodja a kütyüket.

Szóval ha néha féltékenynek érzed magad, akkor tudd, hogy ez egy teljesen normális érzés – az nem mindegy azonban, hogy mihez kezdesz vele. Susie és Otto Collins életmód-tanácsadók szerint ahogy az állatok, úgy az emberek is csak azért féltékenyek, mert figyelemre vágynak, csak a mi esetünkben nem úgy kell reagálni, hogy összetörjük a párunk telefonját. Három lépést javasolnak a szakértők arra az esetre, ha be akarod fejezni a féltékenykedést.

Vedd át a reakcióid felett az irányítást

Egy egészséges párkapcsolat nem azt jelenti, hogy védve vagy a féltékenységtől. Az automatikus reakciód lehet egy helyzetben olyan, hogy még magadat is megleped vele. Ilyenkor kell tudatosan átgondolni, mi történik, hogy tényleg van-e okod az aggodalomra, majd venni pár mély levegőt, és csak ezután beszélni róla a pároddal, ha szükségét látod.

féltékenység hűtlenség önismeret

Fotó: iStock

Tisztázd magadban, mi a valóság

Amikor féltékenységgel reagálsz, tulajdonképpen egy történetet írsz meg a fejedben: nem történt még semmi, csak egy feltételezésekből épített forgatókönyvet pörgetsz végig magadban. Állj meg, mielőtt teljesen elborítja a köd az agyadat, és vizsgáld meg, hogy mi a valóság abból, ami az elmédben zajlik éppen. Ha találsz bizonyítékot a megcsalásra, akkor döntéshelyzet áll elő, ami még mindig jobb, mint a bizonytalanság. Ha pedig nincs valóságalapja a féltékenységednek, akkor érdemes elgondolkodni a saját belső bizonytalanságodon.

Válts fókuszt

Ahelyett, hogy elmerülnél a féltékeny gondolatokban, inkább kezdd el összeszedni, hogy mi hiányzik a kapcsolatból, amiért ilyen érzéseid vannak, majd keress bizonyítékokat az ellenkezőjére. Például ha úgy érzed, nem foglalkozik veled eleget a párod, akkor írd össze az összes példát, ami szerint törődik veled.

A legfontosabb tanács féltékenység esetén, hogy ne kezdj egyből el törni-zúzni, inkább vizsgáld meg alaposan, mi a valóság és mi a lányregény az elmédben, hogy tiszta fejjel tudj dönteni a kapcsolat jövőjéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top