Család

A férfi–nő barátság létezik, de csak keretek között működik

A szakember szerint a következő öt dolgot soha ne tedd a férfi–nő barátságban.

Örök vita tárgya, hogy létezhet-e nő és férfi között csupán barátság, vagy valamelyik fél mindig többet akar a másiktól. Főleg nagy kérdés ez akkor, amikor úgy barát a férfi és a nő, hogy amúgy egyikük, másikuk vagy mindkettejük párkapcsolatban él. Dr. Jennice Vilhauer pszichiáter szerint nem lehetetlen, hogy ellenkező nemű barátunk legyen, de tény, hogy a kutatások során azt találták: a férfiak 64 és a nők 44 százaléka az ellenkező nemű barátai közül választ magának szexpartnert. A pszichiáter összeszedte azt az öt szabályt, amit be kell tartani, ha nem akarod tönkretenni a férfi-nő barátság miatt a párkapcsolatot.

1. Ne legyen a barátod fontosabb, mint a párkapcsolat

Dr. Vilhauer nem buzdít arra senkit, hogy szakítsa meg az ellenkező nemű barátjával a kapcsolatot, amikor szerelmes lesz, de óva int attól, hogy ultimátumot adj a párodnak, miszerint ha nem fogadja el a barátodat, akkor szakítasz vele. Ez eléggé manipulatív, és a párod emiatt joggal érezheti fenyegetve magát a barátodtól, ettől pedig lehet, hogy nem is kell szakítani, mert magától elmenekül messzire.

2. Ne titokban találkozz a barátoddal

Az már régen rossz, ha hazudsz róla, hogy mikor találkozol a barátoddal, mert a hazugság nyilván hazugságot szül, ami csak arra jó, hogy eltávolodj a párodtól, és amikor kiderül (mert ki fog derülni!), akkor mélyen megbántsd vele. Könnyű a bizalmat eljátszani, sokkal nehezebb visszaszerezni. Tiszteletlenség titokban tartani a találkozóitokat a párod előtt, inkább válaszd az őszinteséget, és vállald fel, hogy fontos neked a barátod – még akkor is, ha nem tetszik a párodnak, hogy ellenkező nemű az illető.

férfi nő barátság szabályok

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Ne ragaszkodj hozzá, hogy a barátod és a párod szeressék egymást

A párodnak joga van megválasztani a saját barátait, és ha nem szimpatikus neki a te barátod, akkor békén kell hagyni, és nem erőltetni köztük a barátkozást. Te sem szeretnéd, ha a párod előállna egy lánybarátjával, és közölné, hogy ti akkor mostantól jóban lesztek.

4. Ne flörtölj a barátoddal, főleg ne a párod előtt

Mindenki tudja belül, hogy egy érintés csak baráti, vagy már a flörtölés kategóriájába esik. Tiszteletlenség a pároddal szemben, ha a jelenlétében a barátodat ölelgeted, és csak vele foglalkozol, miközben esetleg még szexuális töltetű viccelődésre is vetemedsz. Mindig képzeld magad a párod helyébe, mielőtt ilyesmit teszel, hogy neked hogy esne, ha ő csinálná ugyanezt egy ellenkező nemű barátjával az orrod előtt.

5. Ne hívd őrültnek a párodat, ha féltékeny

Ha a párod úgy érzi, veszélyt jelent a párkapcsolatra nézve a barátod, akkor nem kell rögtön lehülyézni, inkább gondold át, hogy miért lehet féltékeny. Egy komoly párkapcsolatban védeni kell az intimitást, és ha a párod azt látja, hogy ez a kapocs sérül köztetek az ellenkező nemű barátod miatt, azt komolyan kell venni, és megvizsgálni, hogyan lehetne megtartani a barátságot anélkül, hogy a párodat bántanád vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top