Család

Barátság extrákkal – hogyan működhet jól a szexpartnerség?

Két felnőtt rendszeresen szexel, de csak barátok: létezik, hogy hosszú távon működjön egy ilyen felállás?

Vegyes érzelmek veszik körül a „barátság extrákkal” kapcsolatokat, általában mindenki meg van róla győződve, hogy rossz vége lesz, mert az egyik majd biztos többet akar egy idő után. Pedig akár jól működő kapcsolathelyettesítő is lehet, ha nem akarsz elköteleződni senki mellett, de nem is akarod a szexpartnereidet váltogatni hetente.

Kelly Gonsalves szexcoach szerint legtöbbször ott csúszik félre egy ilyen, alapvetően szexpartneri kapcsolat, hogy azt gondolják a benne lévők, hogy nem kell törődniük a másik érzéseivel. Az igaz, hogy nem olyan módon kell törődni, mint egy romantikus kapcsolatban, ahol hűséget fogadtok egymásnak, de attól még senki sem szereti guminőnek/gumiférfinak érezni magát, tehát ha szexre kerül a sor, igenis szükség van arra, hogy legyen lelki intimitás is a két ember között, hogy tényleg működjön a barátság extrákkal.

A következő három szabály a legfontosabb, ha azt akarod, hogy senki se sérüljön egy szexpartneri kapcsolatban.

1. Pontosan tisztázzátok, mit szeretnétek egymástól!

A barátság extrákkal fogalma mindenkinek mást jelent, nem biztos, hogy ugyanazt gondolja róla a szexpartnered. Zhana Vrangalova, szexuálisviselkedés-kutató szerint a leggyakrabban az okoz csalódást az ilyen kapcsolatokban, hogy nincs őszinte és nyílt kommunikáció a felek között. Beszélni kell az elvárásokról, pontosan meghatározni, milyen keretek között akartok együtt lenni, és mit akartok egymástól.

Másokkal is lehet szexelni? Hogyan védekeztek? Lehet összebújni szex után? Egymásnál alvás mehet? Randiztok másokkal? Ilyen és még ezernyi hasonló kérdést kell egymásnak és magatoknak feltenni, hogy tisztázzátok a kapcsolat feltételeit.

szexpartner barátság kapcsolat

Részlet a Barátság extrákkal című filmből (Forrás: iMDb)

2. Beszéljetek az érzéseitekről!

Myisha Battle szexterapeuta szerint elengedhetetlen, hogy bizonyos időközönként a fent átbeszélt témákat újra elővegyétek, és elmondjátok az érzéseiteket. Mivel emberek vagytok, és nem szexuális segédeszközök, ezért teljesen természetes, ha idővel változnak az érzéseitek, és újra kell gondolnotok a kapcsolatotokat.

Ha már nem szeretnéd folytatni a szexpartnerséget, akkor semmiképpen ne válaszd a szó nélkül lelépsz megoldást, mert csak felesleges fájdalmat okozol a másiknak. Ha elkezdtél többet érezni, mint tervezted, akkor is meg kell beszélni, mert közösen találhattok rá megoldást. Még ha csak szex is van köztetek, akkor is tisztelnetek kell egymás érzéseit.

3. Legyetek empatikusak!

Attól még, hogy csak barátok vagytok extrákkal, nem kell ezt fegyverként használni, és minden vitás helyzetben feltett kézzel közölni, hogy „Nem vagyunk párkapcsolatban, nem vagyok felelős érted!” .Valóban nem vagytok párkapcsolatban, de a barátság attól még barátság, ugyanúgy kell bánni a másikkal, mint egy barátoddal tennéd, akit szeretsz. Ugyanúgy kell vigyázni az érzéseire, és empatikusan állni hozzá, ha egy helyzet felidegesíti.

Ha pedig azt veszed észre, hogy a szexpartnered nem tiszteli az érzéseidet, akkor eljött az ideje, hogy kijelöld a határaidat, és megmondd neki, hogy nem tűröd a viselkedését, szex ide vagy oda. Az egész barátság extrákkal jelenség azért jött létre, hogy jól érezzék magukat az emberek, ezt tiszteletlenséggel, megalázással vagy a másik lehúzásával nem lehet elérni. Ugyanaz érvényes a szexpartnerségre, mint bármelyik másik emberi kapcsolatra: legyél kedves, és kommunikálj nyíltan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top