Család

3 jel, ami arra utal, hogy meghalt a szerelem a házasságban

Idővel természetes, hogy enyhül a rajongás egymás iránt, de a szerelem kitarthat, ha odafigyelsz a jelekre.

Jacqui Olliver pszichoszexuális tanácsadó szerint sokkal gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk, hogy meghal a szerelem egy házasságban úgy, hogy észre sem veszik a párok. A szakember ezért megosztott három olyan jelet, melyekből felismerheted, ha épp üressé válna a házasságod.

1. Megkérdőjelezed a párod szerelmét

Ha fejben folyton visszatérsz ahhoz a kérdéshez, hogy egyáltalán szeret-e még a párod, akkor gyanakodhatsz, hogy probléma van a kapcsolattal. Ez a kérdés a szakember szerint általában akkor kezd el felmerülni a párokban, ha kevés a kommunikáció, túl sok a megoldatlan konfliktus, nem stimmel a szexuális életük, vagy túlságosan arra koncentrálnak, mit nem bírnak elviselni egymásban.

Mit lehet tenni?

Dolgozni kell az érzelmi kötődésen, és fel kell újra fedezni, miért vonzódtál a párodhoz a kapcsolat elején. Ez a „munka” saját magaddal kezdődik úgy, hogy elkezded megfigyelni a gondolataidat és azt, ahogy hozzászólsz a másikhoz. Gondold át, hogy milyen sérelmek halmozódtak fel benned az évek során, amiért most esetleg hibáztatod, és próbálj a múlt helyett a jelenre és a jövőre koncentrálni.

Elkezdheted azt is tervezni, milyen új közös élményeket szerezhetnétek, mert gyakran csak annyi áll a kialakult helyzet mögött, hogy túl rutinszerűvé vált az élet, és fel kell dobni a hétköznapokat, hogy ne laposodjon el a kapcsolat.

házasság kapcsolat szerelem

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

2. Hiányzik az intimitás

Ebben az esetben a szexuális intimitásról beszél Olliver, vagyis arról, amikor egyszer csak azon kapod magad, hogy már nem is akarsz időt és energiát szánni az együttlétekre. A páciensei körében azt tapasztalta a szakértő, hogy rengeteg olyan házaspár van, akik pár évvel az esküvő után teljesen abbahagyják a szexuális életet, és ez egy olyan nagy titokká nő, amiről senkinek sem mernek beszélni. Pedig muszáj foglalkozni a problémával, mert egy szex nélküli házasságban szinte elkerülhetetlen, hogy érzelmileg is eltávolodjanak egymástól a párok.

Mit lehet tenni?

Természetesen senkire sem szabad ráerőltetni a szexet, sem magadra, sem pedig a párodra. A legjobb, ha külső segítséget, egy terapeutát keresel, akivel közösen felderíthetitek, mi lehet az oka annak, hogy nincs szexuális kapcsolat köztetek. Az első lépés mindenképpen az, hogy legalább egymással beszéltek a problémáról, és csapatként elkezditek rá keresni a megoldást anélkül, hogy hibáztatásba fulladna a beszélgetés.

3. Már barátok sem vagytok

Mind között a legbeszédesebb jele a szerelemmentes házasságnak, ha már nem vagytok barátok. Ilyenkor a kapcsolat érzelmi része annyira megsérült, hogy beszélgetni sem akartok egymással, és főleg nem áruljátok el a másiknak a legbensőbb gondolataitokat. A párbeszédek a hétköznapok szintjén maradnak, maximum arról szólnak, hogy mikor kell menni a gyerekért az oviba, és mi legyen a vacsora.

Mit lehet tenni?

Elsőként azt kell kideríteni, hogy mit szeretnél ettől a házasságtól. Szeretnéd, hogy visszatérjen a szerelem és az intimitás? Szeretnél anyagilag független lenni? Először ki kell tűzni a célt ahhoz, hogy megoldást találj, lehetőleg közösen a pároddal.

A szakember azt javasolja ebben az esetben, hogy készíts egy listát, az egyik oldalra írj fel mindent, hogy miért akarsz a házasságban maradni, a másik oldalra pedig azt, hogy miért nem jó neked ebben a kapcsolatban. Ha több érv szól mellette, akkor érdemes harcolni a szerelem visszaszerzéséért. Ha több szól ellene, akkor el kell gondolkodni, hogyan tudnál továbblépni.

Amennyiben úgy döntesz, hogy meg akarod tartani a házasságot, muszáj közösen leülni a pároddal, és átbeszélni, mit tudnátok tenni együtt azért, hogy helyrehozzátok a kapcsolatot. Egyedül nem tudod megmenteni azt, ami két emberen múlik, de közös erővel még sikerülhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top