Család

Minden, amit tudni akartál a párterápiáról

A párterápia körüli tévhiteket és mítoszokat oszlatta el egy terapeuta, hogy ne féljünk annyira tőle.

Párterápiára biztos csak azok mennek, akiknek már menthetetlen a kapcsolatuk – Linda Carroll párterapeuta szerint talán ez az egyik leggyakoribb tévhit, ami visszatartja a párokat attól, hogy segítséget kérjenek. Természetesen nem kell várni a terápiával, amíg már minden romokban hever, sőt minél előbb érdemes elmenni, már akkor, amikor észleled, hogy elkezdtek távolodni egymástól.

Mi történik egy párterápián?

Carroll szerint a párterápia tulajdonképpen arra való, hogy egy semleges fél jelenlétében és vezetésével megbeszéljétek a párkapcsolati problémátokat. A terapeuta az ilyen alkalmakon a szaktudásával segít abban, hogy egyrészt ne fajuljon veszekedéssé a beszélgetés, másrészt pedig a probléma legmélyére képes ásni, hogy ne rekedjetek meg egymás hibáztatásánál és a felgyűlt sérelmek felemlegetésénél.

Egy jó terapeuta megtanítja a pároknak azt is, hogyan lehet úgy megkérni egymást arra, amit szeretnének, hogy ne kényszerítsék védekező helyzetbe a másikat. Carroll konkrét feladatokat szokott adni a pácienseknek, hogy új módszereket tanuljanak arra, hogy kritizálás nélkül el tudják mondani, mi a problémájuk az adott helyzetben. Például: „Szeretném, ha többször megfognád a kezem” ahelyett, hogy „Soha nem vagy hajlandó megfogni a kezem.”

„Egy terapeuta tudja, hogyan segítsen a pároknak eljutni az igazi problémáig, és megtanítja nekik azokat az eszközöket, melyekkel kimászhatnak belőle, vagy eldönthetik, hogy együtt akarják-e folytatni az életüket.”

párterápia párkapcsolat házasság

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Mennyi idő a párterápia?

Carroll véleménye szerint mindig a problémától és a páciensek együttműködésétől függ, mennyi időre van szükségük a párterápián. Vannak olyan párok, akiknek évek kellenek, mások pár hónap alatt végeznek. Például ha olyan pár érkezik hozzá, akiknél egy megcsalás miatt elveszett a bizalom, nekik több idő kell, mint egy olyannak, ahol csak úgy érzik a felek, hogy megunták egymást.

„Pár alkalom terápia kell az elején, hogy a páciensek komfortosan érezzék magukat nálam, ekkor kezdődik az igazi munka. A terapeutának is kell ez az idő arra, hogy felmérje a párkapcsolat belső dinamikáját.”

És természetesen a párterápiára is igaz az, hogy csak akkor működik, ha az alkalmak között is dolgoztok a kapcsolaton, mert varázsolni egy pszichológus sem tud.

Mikor érdemes párterápiára menni?

A szakember szerint, ha a lehető legjobb párkapcsolatot szeretnéd, akkor már neked való a párterápia. Nem kell ahhoz egy tönkrement kapcsolat, hogy szakember segítségét kérd, de azért vannak tipikus jelek, amikor már javasolják a terápiát a pároknak. Ezek a következők.

  • Kommunikációs problémák a kapcsolatban.
  • Bénultnak, unottnak érzed magad a kapcsolatban.
  • Meg szeretnéd tanulni az egészséges konfliktus módszerét.
  • Újra meg újra ugyanaz a veszekedés robban ki köztetek, és nem mozdultok a megoldás felé.
  • Szeretnél javítani a kapcsolaton.
  • Eltávolodtál a párodtól.
  • Úgy érzed, nem kapod meg érzelmileg, amire vágynál.
  • A baba születése után szerepzavarba kerültök.
  • Kirepülnek a gyerekek, és nem találtok vissza egymáshoz.
  • Bizalomvesztés megcsalás vagy hazugság miatt.
  • Szakításon, váláson gondolkodsz egy ideje.
  • Úgy érzed, túlságosan függsz a párodtól.
  • A múlt traumái hatással vannak a kapcsolatra.

Carroll elmondása szerint a szerelem egy érzés, de az egészséges kapcsolathoz egy teljesen új eszköztár kell. „A legtöbben nem kapjuk meg ezeket az eszközöket, miközben felnövünk, és azt várjuk el, hogy majd a szerelem elintézi a jó kapcsolatot. Pedig ez nem elég hozzá. Akkor leszünk hosszú távon boldogok egymással, ha a szerelmet az egészséges kapcsolathoz szükséges eszközökkel kombináljuk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top