Család

3 ok, amiért magányosnak érzed magad a párkapcsolatodban

Ritkán beszélünk róla, pedig sokakat érint a párkapcsolatban az elmagányosodás.

Nem illik arról panaszkodni, ha párja van az embernek, hogy magányos, hogy is lehetne az, amikor ott él vele egy másik ember. Pedig a házasságokban nem ritka, hogy magányosnak, elszigeteltnek érzik magukat a párok, ami még rosszabb, mint ha szingliként éreznék magukat egyedül.

Weena Cullins párterapeuta 15 év tapasztalattal a háta mögött mondja azt, hogy ez egy nagyon is létező probléma, amin sokat lehetne enyhíteni, ha jóval többet beszélnénk róla. Az elmagányosodás okai közül hármat emelt ki, melyekre érdemes odafigyelni.

1. Az intimitás hiánya

Az intimitás az, amikor érzelmileg és fizikailag is biztonságban érzitek magatokat egymás társaságában, nem félsz, hogy elítél vagy elutasít a másik. Gyakori jelenség a szakember szerint, hogy az első idők heves érzelmeit félreértik a párok, és azt gondolják, hogy ezzel ki is építették az intimitást a kapcsolatban, pedig ez csak később lehetséges, amikor már megismerted a párod hibáit, szükségleteit, és ezekkel együtt is képes vagy szeretni és elfogadni.

Akkor törhet rád a magány, ha úgy érzed, nem lehetsz önmagad igazán a párod mellett, és nem engedheted meg magadnak, hogy sérülékeny legyél előtte. Ahhoz, hogy ez a helyzet megoldódjon, muszáj őszintén és nyíltan kommunikálni egymással arról, hogy milyen érzelmi és fizikai szükségleteitek vannak, mi hiányzik, és milyen támogatást szeretnétek kapni a másiktól.

magány párkapcsolat házasság

Fotó: iStock

2. Különböző érdeklődési körök

Bár azt mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ez is vezethet elmagányosodáshoz egy házasságban. Ahhoz, hogy két teljesen különböző ember együtt tudjon élni hosszú távon, türelem és elfogadás kell – miután elmúlik a rózsaszín köd, sokkoló lehet ráébredni, milyen kevés közös van bennetek, de azért nem esélytelen így sem a boldog párkapcsolat.

Cullins szerint dolgozni kell azon, hogy legyenek közös hobbik, érdeklődési területek, melyeken tudtok osztozni, erőltetni kell, hogy felfedezzetek olyan új tevékenységeket, amiknek mindketten örültök. Ha a párod is hajlandó erre, akkor már maga a keresés is sokkal közelebb hoz majd egymáshoz.

3. Belső űr, amit a párkapcsolat nem képes betölteni

Amikor alaphelyzetben van benned egy hiányérzet, mert mondjuk nem kaptál elég törődést az életed során, könnyen átviheted ezt a kapcsolatba is, azt várva, hogy majd a szerelem megoldja a problémát. Sajnos azonban ez nem így működik, és nem is jó, ha azt várod el egy másik embertől, hogy évtizednyi szeretethiányt pótoljon benned. Ennek csak egy megoldása lehet: ha felismered, hogy a saját boldogságodért te vagy a felelős, és nem a párod. A régi sebeket neked kell begyógyítani, mert erre egy másik ember képtelen, és csak magány és csalódottság marad utána, ha mégis elvárod tőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top