Család

A párterapeuta ezt tanácsolja legtöbbször a problémás pároknak

Nemcsak a kommunikáció számít, hanem az is, hogyan használod a pároddal szemben.

Linda Carroll már majdnem 40 éve dolgozik család- és párterapeutaként, úgyhogy nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy amilyen párkapcsolati problémával ő nem találkozott, olyan nincs is. Egy házaspár történetén keresztül szemléltette, hogy mi a leggyakoribb probléma szerinte a párok kommunikációjában, és hogyan lehet ellene tenni.

Emily, a feleség egyedül ment Carrollhoz, mert a férje, Sam elutasította még a terápia ötletét is. 13 éve éltek akkor már házasságban, és egyértelmű lett a szakember számára az első találkozás után, hogy Emily az, aki hajlamosabb az önvizsgálatra, és ő az, aki ragaszkodik ahhoz, hogy jobbá kell tenni a kapcsolatukat.

„Emily főleg a kommunikáción szeretett volna javítani. Elpanaszolta például, mennyire idegesíti Sam szokása, hogy nem néz a szemébe, amikor beszél hozzá, és hogy a férfi nem veszi komolyan, amikor arra kéri, hogy próbálja tartani vele a szemkontaktust. Mindig csak annyit válaszolt, hogy ő így szedi össze a gondolatait. Sok jót is elmondott Samről, hogy milyen sok szempontból jó férj: mindig figyel Emily igényeire is, segít a házimunkában, jó a humora, és hajlandó változtatni a viselkedésén, ha az asszonynak valami nem tetszik. De egyáltalán nem akar beszélni róla, ha gond van a párkapcsolatukkal.”

A szakember szerint valószínűleg Emily úgy akart beszélgetni a párkapcsolati problémákról, hogy Sam azt támadásnak vette, mintha vele lenne baj, ezért zárkózott el az együttműködés elől. Az asszony pedig belekerült abba az ördögi körbe, hogy már mindenért a férjét hibáztatta, nem pedig közös utat keresett, amivel közelebb kerülhettek volna egymáshoz. Kioktatta, kritizálta Samet, panaszkodott, és nem hallgatta meg a férfi véleményét.

A kommunikáció nem mindenre megoldás

Carroll szerint tévhit az, hogy a párkapcsolatokban minden bajra a kommunikáció a megoldás, és Emily is ebbe a hibába esett, hogy ettől várta a megváltást. Ezért szokta mindig első körben a következőket javasolni a pácienseinek, amikor kommunikációs probléma miatt keresik fel.

1. Egy jó párkapcsolathoz nem elég a jó kommunikáció

„Sok olyan párkapcsolathoz szükséges készség van, ami sokkal alapvetőbb, mint a kommunikáció. Ilyen a nagylelkűség, megbocsátás és a humor, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Sam remekelt mindháromban” – írja Carroll.

párkapcsolat házasság terápia

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

2. A szeretet és elfogadás szükséges a jó kommunikációhoz

Hiába van tele az ember mindenféle profi kommunikációs eszközzel, ha nem szereti, és nem érez szeretettel teli kapcsolódást a párjához, akkor mit sem érnek ezek az eszközök. Ha a szíved nincs a helyén, akkor mindegy, hogy mennyire profin alkalmazod az értő hallgatás módszerét, nem lesz tőle jobb a kommunikáció köztetek. Sőt akár manipulációra, támadásra is használhatók ezek az eszközök, ezért óvatosan kell bánni velük.

3. Ha csak a negatívumokra koncentrálsz, eltávolodsz a párodtól

Talán egyértelműnek tűnhet ez a pont, mégis az adott helyzetben sokan elfelejtik, hogy a másik hibáztatása nem hoz közelebb egymáshoz. Ahogy Carroll fogalmaz: „Emily csak arra fókuszált, mi a baj Sammel, figyelmen kívül hagyta, hogy miben jó a férje. Azzal, hogy csak a kritizálásra koncentrált, és arról próbálta meggyőzni a férjét, hogyan változzon meg, csak ellökte magától Samet.”

4. Minden használható fegyverként

A legjobb kommunikációs eszközöket is lehet egy párkapcsolatban fegyverként használni – ezt észben kell tartani a szakember szerint. Bár ő is amellett van, hogy a jó párkapcsolat egyik alapja a jó kommunikáció, de azért megfontoltan kell használni a gesztusokat, nonverbális és verbális kifejezéseket, mert visszafelé is elsülhet a sok tudás, amit magunkra szedünk jó szándékból.

„Vannak pácienseim, akik az összes jónak tartott kommunikációs eszközt felsorakoztatják, mégsem olyan támogató és szerető házastársak, mint amilyen Sam volt Emilynek. Sam kimutatta a szeretetét abban, hogy gondozta Emily macskáját (pedig utálja a macskákat), segített a főzésben és házimunkában. Azaz időt és figyelmet szentelt Emilynek, ami még fontosabb is lehet a kommunikációnál.

Azt javaslom mindenkinek, ha úgy érzi, baj van a párkapcsolatával, hogy első körben figyelje meg, milyen pozitívumot tud felfedezni benne. Lehet, hogy csak az a gond, hogy nem a megfelelő irányba néz, és ezért látja kizárólag a rosszat a párjából.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top