Család

5 párterápiás gyakorlat, amit otthon, kettesben kipróbálhatsz a pároddal

A párterápia nemcsak azoknak való, akiknél komoly gondok vannak a kapcsolatban, és napi szinten borítják egymásra a vacsorát mérgükben, hanem az olyan pároknak is jót tehet, akik erősíteni szeretnék a köteléket maguk között. Michael Griswold párterapeuta öt olyan gyakorlatot írt le, amit bárki otthon el tud végezni a párjával.

1. Teregessétek ki a szennyest

Milyen gyakran szeded össze a szennyest otthon, hogy kimoss mindent? Hetente? Kétnaponta? Ha nem tennéd, akkor a koszos ruhák egy idő után bűzleni kezdenének. A párkapcsolat ugyanígy működik. Minden nap a kapcsolaton foltok esnek: kis bosszúságok, ki nem mondott neheztelések, apró keserűségek bukkannak fel az együttélés során. Ha nem mosod ki a szennyest, akkor ezek a kis bosszúságok nagy problémákká nőhetik ki magukat, odáig fajulhatnak, hogy már nem is lesz kedvetek beszélgetni egymással.

Hogyan lehet ezt megoldani? Mossatok közösen. Persze csak képletesen, a párkapcsolati szennyest. Egyszer egy héten kérdezd meg a párodtól: “Tettem valamit, amitől úgy érzed, nem szeretlek, nem tisztellek vagy nem értékellek? Az első reakciója valószínűleg az lesz, hogy nem tettél semmit, és minden rendben, de ne higgy neki. Kérdezd meg a következő héten is. Végül kapsz majd egy őszinte választ, amit hallgass meg. Ha úgy érzed, védekezned kell, inkább kérdezd meg tőle, hogy “Tehát amikor nem hoztam tejet, úgy érezted, nem szeretlek? Kifejted ezt bővebben?” Próbáld megérteni, hogy mit érez. Hamarosan nyíltan tudtok kommunikálni az érzéseitekről, növelitek az intimitást kettőtök között, és könnyebben tudtok szembenézni a konfliktusokkal.

 

2. Őszinteség órája

Gyakran olvashatsz olyan tanácsot, hogy helyezd a párod érdekeit a sajátod elé. Rettenetes ötlet! Így úgy éreznéd, hogy többet áldozol a kapcsolatotokért, és öntudatlanul is hibáztatni kezdenéd a párodat. Helyette inkább vezessétek be az őszinteség óráját, amikor elmondjátok egymásnak a valódi érzéseiteket, azzal a kikötéssel, hogy tilos ebben az órában visszavágni, veszekedni, vitatkozni, csak az a feladat, hogy meghallgassátok a másikat. Például ha te utálod a focit, de a párod minden vasárnap elvárja tőled, hogy vele nézd a meccset, akkor ebben az órában elmondhatod neki, hogy te inkább mást csinálnál abban az időben. Ez a gyakorlat megtanít arra titeket, hogy tiszteletben tartsátok egymás véleményét anélkül, hogy személyes támadásnak vennétek a másik feltérő igényeit.

5 párterápiás gyakorlat, amit otthon, kettesben kipróbálhatsz a pároddal

3. Lefekvés előtt tisztázzátok a vitás helyzeteket

A feloldás nélkül hagyott viták könnyen fordulhatnak át tartós keserűségbe a párkapcsolatban. Mielőtt ez bekövetkezne, egyszerűen csak határozzátok el, hogy elalvás előtt minden napi konfliktust tisztáztok. Ha a konfliktus túl nagy, vagy ha nem sikerül közelíteni az álláspontokat egymáshoz, akkor egyezzetek meg abban, hogy másnap újra felveszitek a fonalat, de harag nélkül menjetek aludni.

4. Készítsetek egy mókalistát

Mi az a 10 dolog, amit közösen akartok csinálni, csak a szórakozás kedvéért? Írjátok össze egy listában mindazt, amitől mindketten jól érzitek magatokat, és havonta egyet pipáljatok ki a tevékenységek közül.

5. Vacsorázzatok együtt rendszeresen

A közös étkezés remek eszköz arra, hogy a kötődést erősítsd a pároddal. Vacsora közben beszélgethettek a céljaitokról és közösen tervezgethetitek a jövőtöket. Ha épp egy konfliktus közepén vagytok, akkor az étkezés idejére kössetek fegyverszünetet, és csak élvezzétek egymás társaságát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top