Család

4 kérdés, amit át kell beszélni házasság előtt

Mielőtt egy élethosszig tartó elköteleződést vállaltok, a következő kérdéseket mindenképpen beszéljétek meg.

Melody Chadamoyo párteraputa szerint sok esetben azért megy tönkre egy házasság, mert nem szánnak rá időt és energiát a párok, hogy az esküvő előtt a legfontosabb kérdéseket átbeszéljék. A szakértő szerint a következő négy témát nem lehet kihagyni a házasság előtt.

1. Gyerekkérdés

Sokan evidensnek veszik, hogy mindenki akar gyereket, és ha utólag derül ki, hogy a párod mégsincs annyira oda az ötletért, az kenyértöréshez is vezethet. Ha már eljegyzésről, házasságról van szó, teljesen jogos és fontos kérdés, hogy mit gondoltok a gyerekvállalásról.

Hány gyereket szeretnétek? Ha nem lehet gyereketek, akkor az örökbefogadást mindketten jónak tartjátok? Mit jelent a család? A nagyszülők még a szűk körhöz tartoznak, ha megszületnek a gyerekek, vagy probléma lesz belőle, ha folyton az unokákkal akarnak lenni? Ki marad otthon a babával, és ki lesz a kenyérkereső, amíg pici?

Rengeteg konfliktustól megkímélitek magatokat, ha alaposan kivesézitek a gyerekvállalást minden szempontból.

2. Pénzügyek

A pénz fontos kérdés egy párkapcsolatban, ha feszültség van körülötte, az akár váláshoz is vezethet. Tisztázni kell jó előre, hogy közös kasszán lesztek, vagy mindenki a sajátjával gazdálkodik? És ha ez utóbbi, akkor a közös kiadásokat hogyan kezelitek?

házasság kérdés elköteleződés

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Azt is fontos megbeszélni, hogy a melyik csoportba tartoztok: inkább költekezők vagytok, vagy spórolósak? Mert ha két különböző pénzkezelési attitűd találkozik, akkor sok kompromisszummal lehet csak egyensúlyban tartani a kapcsolatot.

3. Szerepek

Kinek mi a szerepe a párkapcsolatban, milyen elvárásaitok vannak egymással szemben? A férfi szerint a nőnek engedelmeskednie kell, vagy hisz a nemek közti egyenlőségben? Ki fog főzni, kinek a felelőssége a háztartás, ki lesz a pelenkázó szülő?

A szakember szerint ez az egyik legfontosabb beszélgetés a házasság előtt, mert ha nem találkoznak a szerepekről az elképzeléseitek, akkor nem is érdemes belevágni a házasságba.

4. Közös célok

Milyen közös céljaitok vannak? Célokon nem a kacsalábon forgó palotát érti a szakértő, hanem azt, hogy mit szeretnétek megvalósítani a kapcsolaton belül. Ezen a ponton kell azt megbeszélni, ha őszinteséget, bizalmat vártok el egymástól, vagy ha úgy gondoljátok, hogy a hűtlenség egy házasság végét jelenti.

Konkrét célokat is érdemes átbeszélni, hogy mit szeretnétek általánosságban elérni az életben, mert ha az egyik a gorillákat szeretné megmenteni és sokat utazni, míg a másik olyan fajta, hogy csak üldögélne egy könyvvel a fotelban, akkor nehezen találtok majd közös szenvedélyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top