Család

„Ha nem hozom szóba a szerető témát, akkor kedves lesz velem”

Aki bántalmazó kapcsolatban él, gyakran nem is veszi észre, mi történik vele.

Az a legnagyobb probléma az érzelmi bántalmazással, hogy mire észreveszed, hogy az áldozata lettél, már nyakig elmerültél benne. Andrea Mathews kognitív terapeuta szerint a felismerés pillanatában már általában az áldozat azt gondolja a manipuláció hatására, hogy minden az ő hibája. A szakember egy házasság történetét keresztül hozott példát az érzelmi bántalmazás hatásaira.

Alice ráébred, hogy a férje, Tim hazudik neki, és nem a túlórák miatt ér későn haza. Számonkéri a férfin a hazugságot, de Tim, ahelyett, hogy őszintén bevallaná, hogy szeretője van, közli a feleségével, hogy csak azért mond ilyeneket, mert önmagában bizonytalan, és neki már elege van, hogy mindig nyaggatja. „Miért nem bírsz megbízni bennem?” – kiabálja Tim, és vérig sértve elvonul.

Alice hiába próbálja megbeszélni többször is a problémát, mindig oda lyukadnak ki, hogy a férfi őt hibáztatja, amiért nem bízik meg benne, és biztosan nem is szereti igazán.

A végére Alice elkezd kételkedni önmagában, azt gondolja, tényleg vele és a bizonytalanságával van gond. Talán tényleg képtelen megbízni bárkiben, úgyhogy leszáll a témáról.

érzelmi bántalmazás tanács

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Priscilla Du Preez)

Mit csinál Tim ebben a helyzetben? Meg akarja győzni arról a feleségét, hogy bolond, mentálisan instabil és kitalál dolgokat. Sőt hallucinál. Valami baj van a fejében. A későbbiekben odáig elmegy, hogy gyógyszeres kezelést javasol, mert Alice nem létező dolgokat hall vagy lát.

Alice nem veszi észre, hogy mi történik vele, mert ezen a ponton már a férje, bántalmazója homályos szemüvegén át nézi a valóságot. A megvilágosodás még várat magára, helyette az asszony inkább elkezd hibás következtetéseket levonni, és ezek mentén éli az életét. Gyakori jelenség ez az áldozatok körében, tele „ha én ezt teszem, ő így reagál” gondolatokkal.

„Ha nem hozom szóba a szerető témát, akkor kedves lesz velem. Ha kedves vagyok, és mosolygok, akkor nem lesz ilyen gonosz. Ha nem viselkedem úgy, mint egy őrült, akkor rendeződik a kapcsolatunk. Ha nem beszélek az érzelmeimről, nem lesz mérges.”

Ezek a gondolatok mind arra jók, hogy Alice elkezdjen tojáshéjakon mászkálni Tim körül, hogy nehogy a saját fejére zúdítsa a haragját és a büntetést. Azt feltételezi, hogy ő a hibás azért, ahogy Tim viselkedik és hogy majd megváltozik, ha ő változtat. Természetesen egyik sem igaz.

A terapeuta szerint ez a gondolkodás az, ami beleragasztja a bántalmazó kapcsolatba az áldozatot, mert megkérdőjelezi a saját érzelmeit, és sosem hibáztatja a bántalmazót. Azért teszi ezt, mert éveken keresztül arra trenírozza a bántalmazó, hogy ne bízzon saját magában.

Az első lépés a szabaduláshoz a felismerés, amihez az kell, hogy az áldozatot kizökkentsék az önhibáztató gondolatmenetből, és ráébresszék a valóságra. A legjobb ezt egy szakemberrel megtenni, de a barátok is sokat segíthetnek. Ha magadra ismertél Alice történetében, kérj segítséget a környezetedtől vagy pszichológustól, hogy tisztán lásd a saját élethelyzetedet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top