Védd magad – Baráti védelem

Létezik barátság nő és férfi között?

Vajon állandóan ott van a szikra a férfi és a nő között, még akkor is, ha tényleg „csak” barátok?

Kevés olyan megosztó emberi kapcsolat van, mint a nő és férfi közötti barátság – vagyis az, hogy létezik-e egyáltalán, vagy nincs is barátság férfi és nő között. A kérdés ugyanis roppant bonyolult, még ha a legtöbb esetben szeretnénk úgy tenni, mintha nem lenne az. Ha valakitől azt kérdeznéd, hogy volt-e az ellentétes neműek között barátja, nagy valószínűséggel rávágná, hogy igen. Aztán ha megkérnéd, hogy fejtse ki, mikor volt az, mennyi ideig tartott, ha vége lett, miért zárult le a kapcsolat, egészen biztosan olyan vonalra terelődne a beszélgetés, amely azt a megalapozott nézetet tükrözi, hogy hosszú távon, mindenféle szexuális vonzódás nélkül, őszinte közeledéssel egyszerűen nem létezik barátság férfi és nő között. Aztán, ha ezt nyugtáztad, és megvan a következtetés, jönne a csavar: az élet eléd dobna valakit, aki teljes szívéből és lelkéből állítja, hogy bizony az ő legjobb barátja az ellenkező neműek közül való, és akár hiszed, akár nem, márpedig létezik barátság nő és férfi között. Mi szóltunk, ugye, hogy mégsem olyan egyszerű?

A szakemberek szerint nem sok esély van arra, hogy szexuális vagy éppen a párkeresést motiváló szándék nélkül kerüljön baráti vagy annak nevezett kapcsolatba egy nő és egy férfi. A legtöbben úgy vélik, hogy – ha nem is előre megfontolt szándékkal – az esetek 99 százalékában ezek a mozgatórugói az ismerkedéseknek és a kapcsolódásoknak. Az viszont valószínűleg  nagyban meghatározza az helyzeteket, hogy van-e a feleknek párkapcsolata. A legtöbb kutatás szerint a közvélemény is hasonlóan gondolkodik a témáról. Az pedig szinte közhely, hogy az egyik fél a barátságon is túlmutató érzelmeket táplál a másik iránt és csak idő kérdése, hogy ez mikor derül ki.

Ám ahogyan a világ törvényei is mutatják, a kivételek erősítik a szabályt, ezért sem érdemes beskatulyázni a férfi–nő barátságot. Egészen biztos, hogy vannak olyan ártatlan kapcsolatok, amelyek kiállták, kiállják az idő próbáját és alaptalan túlgondolni a motivációt is. Amennyiben így van és épp te vagy az a szerencsés, aki az ellenkező neműek között találta meg a jó barátját, becsüld meg őt, hiszen ez a barátság sajátos segítséget és védelmet jelent. Ugyanis senki sem tudja jobban megértetni a másik nem működését, mint egy igazi barát, ez pedig mind a párkapcsolatban élőknek, mind az egyedülállóknak nagyon fontos. Az azonos neműek barátságán túl ez a kötelék, ha valódi, különleges dimenzióban működik: a nőknek jó, ha van mellettük egy férfi, aki pasi aggyal veszi a világ jelzéseit, míg a férfiaknak nagyon jólesik egy női empátiával megáldott, törődő barát.

Ha kételyeid támadnak a kapcsolatod tisztaságát illetően, egyáltalán nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha pontot teszel a barátságra. Ha pedig magad sem tudod, mi tévő légy, hívd elő Karinthy Frigyes szavait: „Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top