nlc.hu
Család

Létezik a férfi-nő barátság?

Férfi-nő barátság: „Általában párkapcsolat lett abból, ha összebarátkoztam egy nővel”

Létezik férfi és nő között barátság, ám túlnyomó részben mégsem annyira ártatlan egy ilyen kapcsolat, mint eddig gondoltuk.

A férfi-nő barátság nagyjából azóta vitatéma, amióta léteznek férfiak és nők, akik barátkoznak egymással. A párkapcsolatokban, házasságokban rendszeres konfliktusforrás is lehet, ha az egyik fél ellenkező nemű emberrel ápol szoros barátságot. Jogos féltékenység vagy felesleges dráma? Egy új tanulmány adta meg erre a választ.

Szerelem egy karnyújtásnyira

A Social Psychology and Personality Science nevű szaklapban megjelent új tanulmány szerint a romantikus párkapcsolat és a barátság egyáltalán nem áll olyan messze egymástól, mint azt feltételezzük. A kanadai Victoria Egyetemen végzett kutatás vezetője, Danu Stinson szerint a téves feltételezéseink nagy része abból fakad, hogy a könyvek, filmek arra a fajta romantikus kapcsolatra fókuszálnak általában, ami az első látásra szerelemből alakul ki két idegen ember között, miközben a valóság teljesen másképp fest. A kutatás eredményei szerint ugyanis a párkapcsolatok nagyjából 68 százaléka kezdődik barátsággal férfi és nő között.

A kutatók azért is kezdték el vizsgálni ezt a témát, mert meglepően kevés tanulmányt találtak a férfi-nő barátság és párkapcsolatok összefüggéseiről, pedig ahogy látható, a barátság bizony erős kiindulópontot jelent, és nagy eséllyel párkapcsolat lesz belőle. Ezzel persze nem azt akarják sugallni a kutatók, hogy minden ellenkező nemű ismerősre féltékenyek legyünk, ha megközelíti a párunkat, csupán felnyitják a szemünket, hogy ne ringassuk magunkat abban a tévhitben, hogy a férfi-nő barátság stabilan mindig barátság is marad.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Hogy ne csak a kutatók beszéljenek, elmondta nekünk egy férfi is a saját tapasztalatát a férfi-nő barátságról: „Általában párkapcsolat lett abból, ha összebarátkoztam egy nővel. A feleségem is barátként volt jelen az első években az életemben. Kicsit bánom, hogy összejöttem a régi barátnőkkel, mert így elvesztettük a barátságot, amikor elmúlt a szerelem, de valószínűleg ez úgy működik, hogy azért voltunk olyan jó barátok, mert működött köztünk a férfi-nő kémia. A feleségemmel egyébként megállapodtunk, hogy nem lesznek szoros barátságaink az ellenkező nemmel, mert lám, mi lett belőle köztünk is, most várjuk a második gyereket a nagy barátkozásból.”

Férfi-nő barátságból szerelem

A férfi-nő barátság létezik, de gyakran szerelem lesz belőle (Kép: Getty Images)

Egy nő is kifejtette a véleményét a témában, az ő tapasztalatai szerint nem kell félni a férfi-nő barátságoktól: „Mindig voltak férfi barátaim, jobban kijövök a férfiakkal, mint a nőkkel, és egyikből sem lett soha párkapcsolatom. A férjemet a férfi barátaimon keresztül ismertem meg, de nem haverkodtunk, hanem egyből tudtuk, hogy tetszünk egymásnak és többet akarunk a másiktól. A féltékenykedés teljesen felesleges az én esetemben, a férjem is pontosan tudja, hogy nem rontanék el egy barátságot a romantika kedvéért.”

Honnan jön az igazi?

Azt is felmérték a kutatás során, hogy melyik fajta ismerkedést preferáljuk, és az eredmény a férfi megszólalónkat támasztja alá, miszerint a legtöbben a barátságból kialakult szerelmet részesítik előnyben. Az igaz szerelmet ezekben a szituációkban keressük leginkább:

  1. Barátságból romantikus kapcsolat.
  2. Közös barátokon keresztül.
  3. Iskolában, egyetemen, kollégiumban.
  4. Bulin, társasági eseményen, közös érdeklődési körben.
  5. Vallásos közösségben.
  6. Munkahelyen, munkakapcsolatból, kollégából szerelem.
  7. Családi kapcsolatokon keresztül.
  8. Online közösségben, közösségi oldalakon.
  9. Online randioldalon.
  10. Vakrandi során.

A barátságból párkapcsolat forgatókönyv tehát annyira gyakori, hogy simán nevezhetjük általános jelenségnek is. A kutatás során az is kiderült, hogy legalább két évig barátkozunk egymással, mielőtt romantikus vizekre eveznénk, azaz egy hosszabb folyamat, mélyebb megismerés eredménye az, hogy egymásba szeretünk, úgyhogy igazából nem sok alapja van az elterjedt első látásra szerelemnek, amire annyira áhítozunk. És jól is tesszük, ha elengedjük ezt az elképzelést, mert a kutatók szerint tovább tartanak azok a párkapcsolatok, melyek barátságból alakultak ki, mint azok, melyeknél először volt fizikai vonzalom és utána jött az ismerkedés.

A jó párkapcsolat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top