nlc.hu
Életmód

A breadcrumbing jelenség

Így manipulál a breadcrumbing

Ha valódi odafigyelés és törődés helyett csupán kommunikációs morzsákat kapsz a másik féltől egy kapcsolatban, könnyen lehet, hogy te is a breadcrumbing áldozata vagy.

„Rövid és szórványos üzenetek, digitális falatkák, például SMS-ek, Facebook-bejegyzések vagy Instagram-lájkok küldésének tevékenysége, amelyek azt jelzik, hogy továbbra is kedvelsz valakit, még ha a valójában nem valószínű, hogy valaha is találkozol vele, nem beszélve arról, hogy komoly kapcsolatot akarnál vele létesíteni” – így definiálja az angol Macmillan szótár a breadcrumbing, vagyis szó szerinti fordításban a kenyérmorzsázás jelenségét.

A breadcrumbing különösen az online, illetve applikációkon zajló társkeresés világában elterjedt prszichológiai manipulációs technika, és némileg hasonlónak tűnhet a gasligtinghoz, vagyis a gázlángoláshoz. Míg azonban ez utóbbi szándékos kísérlet arra, hogy elmossa valakinek a valóságról alkotott képét, arra késztetve az áldozatot, hogy megkérdőjelezze a saját észlelését és józanságát, a breadcrumbing kevésbé közvetlenül manipulatív, inkább a rávezetés eszközével él. „Hasonlóak abban, hogy az áldozatot odáig juttatja, hogy megkérdőjelezze a saját nézőpontját és a másik személy szándékait” – magyarázta Dr. Sabrina Romanoff klinikai pszichológus a Verywellmind cikkében. Hozzátette, hogy mindkét manipulációs technika magában foglalja az érzelmileg releváns információk felhasználását a másik ellen és az emberek arra használják, hogy hatalmat és ellenőrzést gyakoroljanak a másik felett.

Okostelefon használat

Fotó: Getty Images

A breadcrumbing jelei:

Az elkövetővel képtelenség közös programot egyeztetni: A breadcrumbing klasszikus példája. Ebben az esetben az elkövető rendszeresen felveti egy-egy közös program, randevú ötletét, lelkesedést színlel, de soha nem hajlandó konkrét időpontot egyeztetni, így a találkozó végül nem jön létre.

Mikrokommunikáció: Innen kapta a nevét a breadcrumbing. Az elkövető minimális kommunikációval, például Instagram-bejegyzések vagy történetek hangulatjelekkel történő kommentálásával, esetleg rövid üzenetekkel tartja fenn a kapcsolat látszatát, ám valódi időt és energiát nem fektet be.

Hő- és hideghullámok: A breadcrumbing hamis reményt ad az áldozatnak egy esetleges kapcsolatra vagy nagyobb elkötelezettségre. A címzett egy-egy rövid pillanatra azt érezheti, hogy látják és értékelik őt, ám ezek után olyan időszakok következnek, amikor szembesül azzal, hogy a másik figyelmen kívül hagyja.

A kommunikáció időpontjai: A breadcrumbing elkövetői gyakran olyan időpontokban ejtik el a kommunikációs morzsákat, amikor a legmagányosabbak, így például késő este vagy éjszaka.

Figyelmesség színlelése: Az elkövető a figyelmesség látszatát keltve napközben jelentkezik be, vagy egy-egy konkrét történésre reflektál áldozata életéből. Amikor azonban az válaszol neki, arra már egyáltalán nem, vagy csak felszínesen reagál.

Ne magyarázkodnak: A breadcrumbingolók hosszabb eltűnés után sem veszik a fáradtságot arra, hogy magyarázkodjanak, miért nem jelentkeztek. Egyszerűen nem veszik figyelembe áldozatuk érzéseit.

Romanoff rámutatott, a breadcrumbing legsötétebb aspektusa az, hogy az elkövetőek jellemzően olyan emberek ellen gyakorolják azt, akikről tudják, hogy erős érzelmeket táplálnak irántuk. Ez pedig sokszor azt eredményezi, hogy a másik személy elnyomja saját szükségleteit annak érdekében, hogy fenntartsa a breadcrumbingolóval való kapcsolatát és elfogadja, hogy neki csak a figyelem vagy szeretet minimuma jár.

Mit tehetsz ellene?

Ha felismerted, hogy breadcrumbing áldozatvá váltál, a következő módszerekkel szabadulhatsz meg tőle:

Légy közvetlen! Tudasd a másikkal, milyen érzéseket kelt benned kommunikációs stílusa és cselekedetei!

Ne erősítsd meg a viselkedését! Ha a másik fél csak felszínes üzeneteket küldözget, ne reagálj! Ha a továbbra is válaszolsz ezekre, azzal csak megerősíted abban, hogy beéred ennyivel.

Tudd, mit akarsz! Te magad döntsd el, mit vagy hajlandó elviselni, és ne fogadj el kevesebbet!

Légy tisztában az értékeiddel! Emlékeztesd magad, hogy nem kell morzsákért könyörögnöd. Amikor elkezdesz nemet mondani a morzsákra, olyan embereket vonzol majd magadhoz, akiktől megkapod azt a figyelmet és törődést, amit megérdemelsz. 

Fontold meg az alternatívát! Bár nehéz lehet továbblépni, fontold meg, mit nyerhetnél azzal, ha nem lépsz többé kapcsolatba azzal az emberrel, akitől csupán morzsákra számíthatsz! Mennyi energiát spórolhatsz azzal,  ha nem kell azon töprengened, hogy valójában mit érez irántad, ehelyett találhatsz valaki mást, akivel valódi kapcsolatot alakíthatsz ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top