10-ből 4 szülő szégyelli, amit gyereke tesz az autójukkal

CS.Á. | 2024. Szeptember 08.
A szülők meglepően nagy része éli meg stresszként és szorongásként, hogy gyereke rendetlenséget és koszt csinál az autó ülésén.

Tudtad, hogy tízből négy szülő szégyelli megosztani másokkal az autóját? Nem, nem a vezetési stílusukat próbálják titokban tartani, hanem azt, hogy a gyerekeik csatatérré változtatták az autót. A leggyakoribb bűnösök: chipstörmelék, kilöttyent italok és a jó öreg kekszmorzsa, mely természetesen a kocsi minden szegletébe befészkeli magát. A szülők 41 százaléka inkább lemond arról, hogy bárkit elfuvarozzon, míg 9 százalék már a munkahelyi parkolót is messzire elkerüli, hogy senki se lássa, mi minden akad szétpotyogtatva a hátsó ülésen.

Sokan már drasztikus lépésekig is eljutnak

Egy friss felmérés szerint a szülők több mint fele havonta egyszer igyekszik kitakarítani az autóját, de 14 százalékuk már heti rendszerességgel kénytelen rendet tenni, mert a gyerekek folyamatosan újabb káoszt teremtenek. A felmérés résztvevőinek 39 százaléka bevallotta, hogy az autója jelenleg koszos vagy rendetlen, 69 százalék szerint pedig egyértelműen a gyerekek a ludasak ebben. Néhányan, egész pontosan 15 százalék odáig jutott elkeseredésében, hogy egyenesen megtiltotta a gyerekeknek az autóban történő evést és ivást, míg 27 százalék már azon is komolyan elgondolkozott, hogy egyszerűen kitiltja a kocsiból a gyerekeket, méghozzá teljesen. Nem csoda, hogy sokan ilyen drasztikus megoldásokban gondolkoznak, jó néhány embernek a jelek szerint ez a probléma komoly stresszt okoz, 23 százalék például bevallotta, hogy a gyerekek okozta felfordulás miatt néha legszívesebben sírva fakadna. De mielőtt teljesen általános jelenségnek tekintenénk a morzsás autók okozta fájdalmat, jó tudni, hogy persze nem mindenki látja ennyire tragikusan a dolgot: 22 százalék szerint a rendetlenség csak azt mutatja, hogy a család jól érzi magát, a megkérdezettek közül minden negyedük ember pedig kijelentette, hogy így is, úgy is rendetlenség lesz, ők pedig már nem küzdenek ellene, hanem elfogadták ezt.

Fotó: GettyImages

Ez a megoldás a szakértő szerint

Dilly Carter, a rendrakás nagymestere szerint a gyerekekkel az autóban valóban szinte állandó a rendetlenség: az ételek és italok nyomai mellett, könyvek, játékok hevernek – minden, ami csak egy utazás során előkerülhet. Szerinte azonban néhány okos tippel könnyebben lehetne kordában tartani a rendetlenséget, így nem kellene szégyenkeznünk, ha valaki beül hozzánk vagy akár csak belát az ablakon. Szerinte 4 főbb tanácsot érdemes megfogadnunk, hogy könnyebbé tegyük a saját életünket.

  1. Szabadulj meg a szeméttől – ha hosszabb útra indulsz, vigyél magaddal egy szemeteszsákot vagy használj autós szemeteseket, hogy az út során az üléseken és azok alatt ne halmozódjon fel mindaz, ami végül úgyis a kukába kerül majd.
  2. Szervezz és rendszerezz – a gyerekek gyakran mindent bepakolnak az autóba, cipőktől és kabátoktól kezdve könyvekig és játékokig. Tárold ezeket dobozokban vagy egyéb tárolókban. Így hamarabb tudsz rendet rakni, egyúttal mégis minden kéznél lesz és a gyerekekben is kialakul a rutin, hogy melyik tárolóból milyen holmit tudnak elővarázsolni, az út során felgyűlt tárgyakat pedig hova helyezzék el.
  3. Takaríts gyorsan – legyen szó csokoládéról vagy ragadós italokról, igyekezz a lehető leghamarabb letörölni őket: minél hamarabb cselekszel, annál könnyebb lesz eltávolítani a foltot, erre a célra pedig mindig legyen nálad babatörlő vagy nedves törlőkendő.
  4. Rögzítsd a kütyüket – használj tablet- és kütyütartókat a hátsó ülésen! Egyrészt így kevésbé lesznek ragacsosak, mint akkor, ha a csokitól és keksztől maszatos kis kezek tartják őket, másrészt csökkented az esélyét annak is, hogy eltörnek.

via

Exit mobile version