nlc.hu
Család

Tippek utazási betegség ellen

Mit tehetsz, ha a gyerek rosszul van az autóban?

Ha neked sem a kedvenc hobbid a hányást takarítani az autóból, akkor hallgass a gyermekorvos tanácsaira, hátha valamelyik tippje bejön a gyereknél.

Sok gyerek küzd azzal, hogy hányingere lesz az autótól, buszozástól, aminek gyakran tényleg hányás a vége. A legtöbben szerencsére kinövik a rosszullétet, de akik mégsem, azoknak rémálommá válhat miatta az utazás. Jön a nyár, útnak indul a család, fogadd meg a gyermekorvos tanácsait, hogy ne legyen rosszul a gyerek a autóban.

Mi az az utazási betegség?

Az utazási betegség – orvosi nevén kinetózis – egy tünetegyüttes, amit többnyire a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentétek okoznak. Dr. Christina Johns gyermekorvos magyarázata szerint az utazási betegség általában akkor jelentkezik, amikor autóban, repülőn vagy hajón ülünk, mert az agyunk a mozgás és a mozdulatlanság ellentmondásos információit kapja a szemünktől, a fülünktől, az izmoktól és az ízületektől. Ez az agynak küldött ellentmondásos jel az, ami miatt sok embernél jelentkeznek a tünetek, köztük hányinger, szédülés és fejfájás.

Johns szerint bárki hajlamos lehet az utazási betegségre, de a nők és a gyerekek különösen érintettek. „A gyerekek azért hajlamosabbak egy kicsit jobban az utazási betegségre az autóban, mint a felnőttek, mert a látóterük korlátozottabb, mert a hátsó ülésen ülnek, vagy mert a magasságuk miatt nem látnak ki az ablakon. Ha hosszabb útra megyünk, akkor pedig a gyerekek jó eséllyel olvasnak, néznek egy kütyüt vagy játszanak valamivel, ami még nagyobb eltérést okoz az érzékelésük és a látottak között.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Mit tehetnek a szülők?

Az, hogy a gyerek egyáltalán ne üljön autóba vagy ne menjen az óvodai, iskolai buszos kirándulásra nem igazán opció, de a jó hír az, hogy a legtöbb esetben egyszerűen megelőzhető vagy legalább enyhíthető az autós rosszullét. Az első ülésen utazás jó megoldás lehet a nagyobb gyerekek számára – akik már elérték azt a kort és magasságot, amitől lehet az első ülésen utazni -, mivel közvetlenül az első ablakon keresztül látnak ki, megkönnyítve ezzel az agyuk számára az ellentmondásos információk befogadását. A gyerekek többsége azonban a hátsó ülésen kénytelen ülni, de számukra is írt pár tanácsot a gyermekorvos:

  • Igyon elég vizet a gyerek kis kortyokban.
  • Legyen hűvös az autóban (tekerd le az ablakokat vagy kapcsold be a légkondit).
  • Időzítsd a gyerek alvásidejére az utazást, mert ha alszik, kisebb eséllyel lesz rosszul.
  • Adj a gyereknek gyömbéres cukorkát.
  • Egyen gyakran kis falatkákat.
  • Vond el a figyelmét zenével vagy olyan tevékenységgel, ami nem olvasás vagy telefonnyomkodás.

„Ha a gyerek elkezd rosszul lenni az autóban, kérd meg, hogy nézzen ki az ablakon. A kinti mozgó tárgyak látványa stabilizálhatja az agyába érkező jelet. Jó ötlet lehet félreállni, és hagyni, hogy a szabad levegőn sétálgasson, amíg jobban érzi magát. Ha tudod, hogy a gyerek hajlamos az utazási betegségre, ne adj neki utazás előtt nagy adag ételt, mert ez hozzájárulhat a hányingerhez, sőt, akár hányáshoz is” – írja a szakember. Megkérdezheted a gyermekorvost is, hogy milyen gyógyszert ajánl a gyereknek a hányingerre, ha végképp nem használ semmilyen természetes megoldás. Inkább kapjon egy szem gyógyszert a hányinger, hányás ellen, mint hogy azért ne tudjon utazni a családdal, mert utazási betegsége van.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top