Hatéves korában, 1951-ben elrabolták, 70 év után, nagypapaként találtak rá

S. Z. | 2024. Szeptember 23.
Az eltűnt férfi unokahúga nem adta fel a keresést, és egy DNS-vizsgálatnak köszönhetően bukkant rá a már idős rokonára.

Luis Armando Albino hatéves korában a bátyjával játszott egy oaklandi játszótéren 1951. február 21-én, amikor magával csalta egy nő, aki spanyolul azt ígérte, hogy vesz neki édességet. A nő elrabolta a Puerto Ricó-i születésű fiút, és a keleti partra repítette, ahol a gyerek egy párhoz került, akik úgy nevelték, mintha a saját fiuk lenne.

Eltűnése után a rendőrség nagy erőkkel kereste a gyereket. Kikérdezték a testvérét, Roger Albinót is, aki szerint egy kendőt viselő nő vitte el öccsét. Ám minden erőfeszítés ellenére több mint hetven évig nem bukkantak a nyomára. Édesanyja 2005-ben halt meg, de soha nem adta fel a reményt, hogy fia életben van – írja a Guardian

Az áttörésre egészen 2020-ig kellett várni, amikor az eltűnt férfi unokahúga, a most 63 éves Alida Alequin elvégzett egy online DNS-tesztet, amely 22 százalékos egyezőséget mutatott egy férfival – akiről végül kiderült, hogy a nagybátya. A további kutakodás azonban nem hozott eredményt.

2024 elején lányaival újra keresni kezdte eltűnt rokonát. Az oaklandi közkönyvtárban megnézték a Tribune cikkeinek mikrofilmjeit – köztük egy olyat, amelyben Luis és Roger képe is szerepelt. Ez meggyőzte arról, hogy jó nyomon jár, és még aznap elment az oaklandi rendőrségre, a nyomozók pedig újra foglalkozni kezdtek az üggyel.

Végül Luist a keleti parton találták meg, DNS-mintát adott, akárcsak a nővére, Alequin édesanyja, így kiderült, hogy valóban az eltűnt férfit találták meg. Június 20-án a nyomozók Alequin elmondása szerint elmentek az édesanyja otthonába, és mindkettejüknek elmondták, hogy megtalálták a nagybátyját.

Csak azután kezdtünk el sírni, hogy a nyomozók elmentek. Megragadtam anyám kezét, és azt mondtam: »Megtaláltuk őt«. El voltam ragadtatva.

– mondta Alequin.

Mint kiderült, Luis Armando Albino ma már apa és nagyapa, nyugdíjas tűzoltó és tengerészgyalogos veterán, aki Vietnámban is szolgált.

Június 24-én az FBI segítségével Luis családtagjaival együtt Oaklandbe érkezett, és találkozott Alequinnel, az édesanyjával és más rokonokkal. Másnap elmentek Roger otthonába, a kaliforniai Stanislaus megyébe, ahol a két testvér újra találkozott egymással, hosszan ölelték egymást, és megállás nélkül beszélgettek.

Luis visszautazott a keleti partra, de júliusban újabb látogatásra érkezett testvéréhez. Ez volt az utolsó alkalom, hogy látta Rogert, aki augusztusban meghalt.

„Mindig is eltökéltem, hogy megtalálom őt, és ki tudja, ha az én történetem nyilvánosságra kerül, az segíthet más családoknak, akik ugyanezen mennek keresztül” – mondta Alequin. – Azt mondom: ne adjátok fel.”

(Kiemelt kép: Youtube/ FOX 29 Philadelphia)

Exit mobile version