Menendez-sztori: Hogyan találnak feleséget a börtönben a legelvetemültebb gyilkosok?

Kun Gabi | 2024. Szeptember 27.
A Szörnyetegek: A Lyle és Erik Menendez-sztori című sorozat második évadában a Menendez fivérek szülőgyilkosságának ügyét ismerhettük meg, amelynek a végén életfogytiglanra ítélték a fivéreket. A börtönben aztán mindketten megházasodtak - a börtönön kívülről találták meg a szerelmet.

Erik és Lyle Menendez sztoriját nézve a Szörnyetegek: A Lyle és Erik Menendez-sztori című sorozatban nem tudjuk eldönteni, hogy egy szívtelen, pszichopata gyilkosokat látunk, akiket jogosan ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre 1996-ban, miután hidegvérrel megölték a szüleiket, vagy szexuális abúzus, gyermekbántalmazás áldozatainak a története ez, amely tragikus véget ért minden fél számára. A sorozat is nyitva hagyja ezt a kérdést, mivel a Menendez fivérek a mai napig kitartanak amellett, hogy az apjuk rendszeresen megerőszakolta, az anyjukkal együtt súlyosan bántalmazta őket, amit nem bírtak tovább, ezért lőtték le a dúsgazdag szülőket (és nem az örökségért). A testvérek jelenleg is börtönben vannak, ám egyáltalán nem magányosak – legalábbis lélekben nem azok, hiszen mindketten rátaláltak a nagy szerelemre a rácsok mögött.

Szerelem vagy mentális zavar?

Ahogy más hírhedt gyilkosok, úgy a Menendez fivérek is jelentős rajongótáborra tettek szert a börtönön kívül a nők körében, közülük többen házasodásig jutottak a számunkra furcsa kapcsolatokban anélkül, hogy elhagyták volna a börtönt bármikor. Bizarr jelenség, hogy a történelem néhány legszörnyűbb gyilkosát rocksztárként kezelik a médiában és nők hada ír nekik rajongói leveleket – de miért? Az egyik lehetséges elmélet a hibrisztofilia – ez a hivatalos kifejezés arra, ha valaki szexuálisan vonzódik azokhoz, akik borzalmas bűnöket követnek el. A pszichológusok szerint azonban ez a ritkábbik eset, és gyakrabban fordul az elő, hogy a gyilkosok szerelmei inkább a média figyelmét szeretik, amit megkapnak, ha egy hírhedt gyilkossal randiznak a börtönben. De van olyan eset is, amikor az vonzó egy gyilkosban valaki számára, hogy azt hiszi, meg tudja menteni, meg tudja változtatni a rettenetes tettei ellenére is.

„Aztán ott van a »tökéletes partner« fogalma – írja Katherine Ramsland igazságügyi pszichológia professzor egy cikkében. – Mindig tudja, hogy hol van a párja, és tudja, hogy a férfi gondol rá. Miközben úgy érzi, hogy valaki szereti őt, nem kell elviselnie a legtöbb kapcsolatban felmerülő mindennapi problémákat, nem kell mosnia, nem kell főznie neki, és nem kell elszámolnia vele szemben. Ez sokáig táplálhatja a nő fantáziáját.

Ezek a feleségek gyakran nagy áldozatokat hoznak a gyilkosok kedvéért, hetente órákig ülnek, hogy várják a rövid, személyes látogatást a börtönben.

Lehet, hogy feladják a munkájukat vagy a családjukat, hogy a lelki társuk közelében lehessenek, és minden bizonnyal pénzt is költenek rá – talán az összes pénzüket. Egyes mentálhigiénés szakértők a gyilkosok iránti rajongást a fanatizmus szélsőséges formáihoz hasonlítják. Az ilyen nőket bizonytalan nőknek tekintik, akik nem találják a szerelmet normális módon, vagy szerelemkerülő nők is lehetnek, akik olyan romantikus kapcsolatokat keresnek, amelyek nem teljesedhetnek be.”

A szakember hozzáteszi, hogy lehet biológiai oka is a vonzódásnak: „A főemlősökkel kapcsolatos kutatások szerint a nőstények a nagyobb, hangosabb, agresszívebb hímeket részesítik előnyben, amelyek egyértelműen jelzik hímségüket. Az embereknél tehát bizonyos nők egy agresszív hímben olyan társat érezhetnek, aki többet tud nyújtani, mint egy átlagos férfi. A nő tudat alatt azt érzékeli, hogy a férfi révén státuszt és védelmet nyer.” Természetesen a legtöbb nő inkább elkerüli a gyilkosokat, ha a randizásról, házasságról vagy gyerekvállalásról van szó, de a következő nők annyira belebolondultak ezekbe a gyilkosokba, hogy hozzájuk kötötték az életüket.

Lyle és Erik Menendez

Ahogy a Szörnyetegek: A Lyle és Erik Menendez-sztori sorozatban bemutatták, Lyle-t 1996-ban bátyjával, Erikkel együtt elítélték gazdag szüleik kegyetlen gyilkosságáért. A két testvér közül Lyle volt az, aki az életfogytiglani börtönbüntetés alatt kétszer is megházasodott: először Anna Erikkson egykori modellt vette el feleségül rögtön azután, hogy kimondták az ítéletet, ám a nő öt évvel később elvált tőle, miután megtudta, hogy a férfi egy másik nőnek ír. Két évre rá Rebecca Sneed újságíró lett a gyilkos neje, aki azóta ügyvéd lett.

A két Menendez fivér közül a fiatalabbik, Erik viszonylag stabilabb házaséletet élt a börtönben, mint a bátyja: 1999-ben egy folsomi börtönben házasodott össze levelezőtársával, Tammi Saccomannal – „az esküvői tortánk egy Twinkie volt” -, és a pár a mai napig házas. Hat évvel az esküvő után Tammi saját maga adta ki memoárját My Life With Erik Menendez: They Said We’d Never Make It címmel.

Charles Manson

Charles Manson kétségkívül a 20. század egyik leghírhedtebb szektavezére volt. Az 1960-as években LSD-vel fűszerezett filozófiái annyira inspirálták a követőit, hogy hajlandóak voltak gyilkosságot elkövetni érte. Bár Manson valójában soha nem ölt meg senkit, a követői által 1969-ben elkövetett Sharon Tate-gyilkosságok beutalták halálig a börtönbe. De Afton Burton számára Manson minden vádpontban ártatlan volt. Burton mindössze 17 éves korában kezdett levelezni Mansonnal, végül minden megtakarítását arra használta fel, hogy Illinois-i otthonából Kaliforniába költözzön, ahol 2007-ben elkezdte látogatni Mansont a börtönben, amelyből 2014-ben házasság lett házastársi látogatás nélkül – a nő ekkor volt 26 éves, Manson pedig 80.

Charles Manson és menyasszonya Star (Fotó: Profimedia)

Tex Watson

A Manson család tagja, Charles Denton „Tex” Watson megelőzte magát Mansont is az oltár előtt: 1979-ben feleségül vette Kristin Joan Svege-t, miközben életfogytiglani börtönbüntetését töltötte a Tate/LaBianca-gyilkosságok miatt. Watson – aki 1975-ben tért meg, és végül felszentelt lelkész lett – négy gyermeket nemzett Svege-vel 1996 előtt, amikor a kaliforniai büntetés-végrehajtási és rehabilitációs hivatal megtiltotta a házastársi látogatásokat az életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek számára. A pár 2003-ban vált el.

Kristin Svege és Tex Watson házassága (Fotó: Profimedia)

Ted Bundy

A hírhedt sorozatgyilkos, erőszaktevő és nekrofil Ted Bundy 30 gyilkosságot vallott be, bár áldozatainak száma ennél jóval magasabb lehetett. Ez nem akadályozta meg Carole Anne Boone-t – egy kétszer elvált, kétgyermekes anyát, aki már az első letartóztatás előtt is kapcsolatban volt Bundy-val – abban, hogy készpénzt csempésszen Bundynak, hogy segítsen finanszírozni 1977-es börtönszökését, vagy hogy 1980 februárjában, a floridai tárgyalás büntetési szakaszában a tárgyalóteremben feleségül menjen hozzá. Boone 1982-ben egy kislánynak adott életet, és Bundy-t nevezte meg apaként.

Carole Ann Boone, Ted Bundy bírósági tárgyalásán, 1979. június 30-án (Fotó: Profimedia)

Richard Ramirez

A médiában csak Night Stalker (éjszakai lopakodó) néven emlegetett nevezett Richard Ramirezt 1989-ben halálra ítélték 13 gyilkosság, öt gyilkossági kísérlet és 11 szexuális támadás vádjával. Hét évvel később feleségül vette Doreen Lioy szabadúszó újságírót, aki nem sokkal a sorozatgyilkos letartóztatása után levelezést kezdett vele. „Kedves, vicces és elbűvölő – mondta a nő 1997-ben a CNN-nek. – Teljes mértékig hiszek az ártatlanságában. Véleményem szerint sokkal több bizonyíték volt O.J. Simpson elítéléséhez, és mindannyian tudjuk, hogy mi lett a vége.”

Richard Ramirez a Los Angeles-i bíróságon, 1985. október 21-én (Fotó: Profimedia)

Kenneth Bianchi és Angelo Buono Jr.

Kenneth Bianchi amerikai sorozatgyilkos, emberrabló és nemi erőszaktevő, aki a Hillside Strangler-gyilkosságokról (hillside-i fojtogató) híres, amelyben unokatestvére, Angelo Buono Jr. volt a bűntársa. Bianchi 1979-ben került börtönbe, ahol több rajongójával is levelezni kezdett. Az egyik nőt, aki Bianchival a tárgyalása alatt lépett kapcsolatba, rávette még arra is, hogy hamis tanúvallomást tegyen az érdekében, illetve hogy megpróbáljon megfojtani egy nőt, hogy úgy tűnjön, mintha a Hillside Strangler még mindig szabadlábon lenne. 1989-ben Bianchi feleségül vette levelezőtársát, Shirlee Joyce Bookot, aki állítólag Ted Bundy-nak próbált udvarolni, mielőtt Bianchihoz pártolt volna át.

Kenneth A. Bianchi ítéletét hallgatja a washingtoni bíróságon (Fotó: Profimedia)

Kenneth Bianchi unokatestvére és társa a gyilkosságokban szintén rátalált a szerelemre a börtönben. Buono akkor figyelt fel jövendőbelijére, Christine Kizukára, amikor a nő meglátogatta férjét és három gyermekének apját, aki öt hónapot töltött Buonoval egy cellában a Los Angeles megyei börtönben. Buono és Kizuka 1986-ban kötötték össze az életüket a börtönben, bár a börtön tisztviselői akkoriban hangsúlyozták, hogy Buono szörnyű bűnei (amelyek között kínzás és szexuális erőszak is szerepelt) miatt szó sem lehetett semmilyen házastársi látogatásról újdonsült menyasszonyával.

Oscar Ray Bolin Jr.

Oscar Ray Bolin Jr., vagy más néven Bolin, a mészáros jelenleg a nyolcvanas évek közepén elkövetett bűneiért, három floridai nő brutális megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ül a halálsoron. 1996-ban nagy visszhangot keltett, amikor egy telefonos ceremónia keretében, a beszélő fülkében feleségül vette egykori kirendelt védőjét. Rosalie Martinez, aki négygyermekes anya és egy neves ügyvéd felesége volt, amikor először találkozott Bolinnal, elvesztette a férjét és ügyvédi állását, miután a börtönőrök rajtakapták a gyilkos cellájában erősen kompromittáló pozícióban.

Rosalie és Oscar Bolin a Florida Állami Börtönben

Források: 1, 2, 3, 4

Exit mobile version