Öregedésgátló táplálkozás? Az meg mi?

nlc | 2011. Február 07.
Egyre gyakrabban hallunk az öregedésgátló táplálkozásról, antioxidáns hatású készítményekről és termékekről, így felmerülhet bennünk a kérdés: vajon túlmisztifikált divatjelenségről beszélünk, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok, növények a természetben is?
A szépség receptje egyszerű

A legfrissebb élelmiszer-kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, és hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek.

A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek. Mivel képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint egyes ráktípusokkal szemben, kutatási szempontból különösen jelentős molekulacsoportot alkotnak. Az elmúlt 10 évben igencsak megnőtt a tudományos érdeklődés a polifenolok, valamint azok krónikus betegségek megelőzésében játszott szerepe iránt, különösen gyulladásgátló és antioxidáns hatásukkal kapcsolatban.

Ha antioxidánsokról beszélünk, sokakban felmerül a kérdés: A mindennapokban hogyan gondoskodhatunk arról, hogy ezeket a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat étrendünkbe beépítsük? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: étkezzünk színesen! Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa azt tanácsolja, próbáljuk minél több színt vinni a napi ötszöri étkezésünkbe ételeink és italaink segítségével:

Exit mobile version