Egészség

Top 5 antioxidáns

Régóta tudjuk, hogy az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket és a daganatokat, csökkenteni a vérnyomást, és lelassítani az öregedést, azáltal, hogy megvédenek a szabad gyökök ártalmas hatásaitól. De vajon hogy juttassunk belőlük eleget a szervezetünkbe?

A legjobb, ha az antioxidáns hatású vegyületeket nem kapszulában, hanem természetes formájukban vesszük magunkhoz. Ehhez viszont nem árt tudni, milyen élelmiszerekben találjuk belőlük a legtöbbet. Íme az 5 legjobb antioxidáns-forrás.

Bogyós gyümölcsök
Ezek a szép és zamatos gyümölcsök tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, és persze antioxidáns hatású anyagokkal. Az áfonya, a málna és a szeder úgynevezett proantocianidokat tartalmaz, amelyek erőteljes rákmegelőző hatású anyagok, de a szívbetegségek kivédésében is segítenek. A rákkeltő anyagokkal az eperben, a málnában és a szederben található ellaginsav is képes felvenni a harcot, az áfonya pedig egyes kutatások szerint az időskori szellemi hanyatlás megelőzésére is képes.

Top 5 antioxidáns

Brokkoli
A keresztesvirágúakban (például a káposztában, a karfiolban vagy a kelbimbóban) található indol-3-karbinol elnevezésű vegyület a mellrák, és egyéb ösztrogénfüggő daganatok (például a petefészek- és méhnyakrák) veszélyét csökkenti, de bizonyos kutatások arra is utalnak, hogy a brokkoli a méhnyak rákmegelőző állapotának gyógyulásában is segít. Béta-karotin tartalma is véd a daganatos betegségektől, és a szívproblémáktól.

Top 5 antioxidáns

Paradicsom
A benne található likopin kétszer olyan hatékony antioxidáns, mint a béta-karotin. Aki sok paradicsomot és paradicsomszószt eszik (a főtt paradicsom ebből a szempontból még jobb, mint a nyers!), azt kevésbé fenyegeti a prosztata-, a tüdő-, a vastagbél- és a mellrák. A paradicsom egy glutation nevű vegyületben is gazdag – ez utóbbi az immunrendszer működését segíti.

Top 5 antioxidáns

Vörös szőlő
A mértékletes vörösbor-fogyasztás a vörös szőlőben található resveratrol és kvercetin nevű vegyületeknek köszönhetően képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A resveratrol egyes kutatások szerint csökkenti a gyulladásos betegségek, az emésztőrendszeri fekélyek, a stroke, illetve a csontritkulás veszélyét.

Fokhagyma
A fokhagyma erős illatáért felelős kénvegyületek csökkentik a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást, segítenek megelőzni a vérrögök kialakulását, és felveszik a harcot a szabad gyökökkel. Egyes kutatások szerint gombaölő hatással is bírnak, valamint az asztma és a nőgyógyászati fertőzések legyőzésében is segítenek.

Top 5 antioxidáns

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top