Mindenkit megvisel a gyorsan változó időjárás

nlc | 2011. Május 13.
Vasárnap áztunk, hétfőn fáztunk, kedden pedig már azzal is a hőgutát kockáztattuk, ha induláskor magunkra kaptunk egy vékonyabb zakót. Utánajártunk, milyen hatással van szervezetünkre az időjárás hektikus változása.
Időjósok vs. meteorológusok: jó csajoknak vagy komoly férfiaknak hiszünk?

A hirtelen jött meleg, vagy a gyors lehűlés komoly hatással van a szervezetünkre – mondta a Nők Lapja Cafénak Komjáthy Eszter, a Meteo Klinika humánmeteorológusa. Hozzátette, az intenzív hőmérséklet-változásokra mindenkinek a szervezete reagál, ugyanakkor a krónikus betegséggel küzdőket még jobban megviselik a gyorsan váltakozó szélsőségek.

Az elmúlt napokban tapasztalt időjáráshoz hasonló gyors felmelegedés fejfájást okoz, akik tehát hajlamosak migrénre, jobban megszenvedik az ilyen időszakokat. Ezenkívül ilyenkor fáradékonyabbak lesznek az emberek, tompulnak a reflexeik, ezért gyakoribbak a közúti balesetek. Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, ha pedig a déli órákban szabadtéri programot szervezünk, a fényvédőkrém és napszemüveg használata elengedhetetlen – sorolta Komjáthy.

Úgy tűnik, mire ráadásul a szervezetünk hozzászokhatna a hirtelen jött hőséghez, máris újabb körülményhez kell alkalmazkodnia. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis hétvégén hidegfronttal és zivatarokkal kell számolnunk.

A hidegfrontok általában vérnyomáscsökkenést okoznak, és ilyenkor intenzívebbek a görcsös fájdalmak is. A zivatarok ráadásul felerősítik a különböző asztmás-allergiás tüneteket is, akik tehát ilyen panaszokkal küzdenek, nehéz hétvégére számíthatnak. Fontos, hogy mindenki vegye figyelembe az egyéni frontérzékenységét, ezek ugyanis általánosságok, alkattól függően mindenki másképp reagál az időjárás változásaira – javasolta a humánmeteorológus.

A hétvégén tehát jobb lesz mindenre felkészülni, és akkora táskával elindulni otthonról, amiben az esernyő mellett elfér még egy pulóver és egy doboz fájdalomcsillapító.

Exit mobile version