Szabadidő

Időjósok vs. meteorológusok: jó csajoknak vagy komoly férfiaknak hiszünk?

Tizenöt éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a nézők egyik fele egy-egy merészebb dekoltázst figyelve, másik részük pedig a stylist által kreált ruha-összeállítást kritizálva marad le a meteorológiai hírekről. Hosszú volt az út Vissy Károly Jókai-arcszőrzetétől Gaál Noémi miniszoknyájáig.
Időjósok vs. meteorológusok: jó csajoknak vagy komoly férfiaknak hiszünk?
 Copy Kate: Már árulják a másolatokat


A média-meteorológusok első generációja az ELTE által 1950-ben indított szakon végzett. Közülük ma is aktív a műfajteremtő Vissy Károly: az idén 76 éves szakember 1967 óta szerkeszti a meteorológiai híreket a Magyar Televízióban, az ő köpönyegéből bújt elő mindenki, akit ma a tévé előtt ülve dicsérünk vagy szidunk a prognózis miatt. Az oktatás átmeneti szüneteltetése után a második hullám a hatvanas évek közepétől vehetett részt a másodszakként felvehető meteorológusképzésben.  Őket is jól ismerjük: H. Bóna Mártától Török Dénesig, Németh Lajostól Aigner Szilárdon át Bártfai Erzsébetig szintén meghatározók voltak (vagy ma is azok) az időjárás-jelentés műfajának kialakításában. A hetvenes évek végétől (köszönhetően a televíziós népszerűségének is) már „főállású” meteorológusokat képeznek az egyetemen.
A kereskedelmi tévék azonban szinte minden korábbi gyakorlatot megváltoztattak, az időjárás-jelentésekben is felrúgták a konvenciókat. Míg a kilencvenes évek végéig ezt az alapvetően bizalmi pozíciót (prognózist adni ugyanis csak az tud, akinek hisznek a nézők) jellemzően szakemberek töltötték be, akik számára komoly feladat volt a szaktudás és a vonatkozó diploma okán felhalmozott tudást hétköznapi nyelvre lefordítani, addig a TV2 és az RTL Klub színre lépésével megjelentek a dekoltázsok.
Persze ez így túl leegyszerűsítő, sőt nem is teljesen igaz jellemzés, hiszen egyfelől a TV2-t erősíti a megkérdőjelezhetetlen szakmai tekintéllyel bíró Németh Lajos (ellenpárja volt sokáig az RTL-en Aigner Szilárd), másfelől pedig a TV3 révén volt egy különutas szereplőnk, aki ugyan nem szakember, de nem is a dekoltázsával hódított. Igaz, mai formájához képest akkortájt még 15–20 kilóval könnyebb lehetett, teszem hozzá gonoszan. De róla majd később.

Forrás: hirado.hu
Vissy Károly
Forrás: hirado.hu

Az ugyanis mindenképp radikális változást hozott, amikor először megjelentek a deklaráltan csini csajok Magyarország térképe előtt, sokszor ruházkodásban is rájátszva az ígért augusztusi hőhullámra, vagy épp egy-egy magasabbra vágott szoknyával, lejjebb gombolt blúzzal ellensúlyozva a nézők csalódottságát a korai tél miatt. Ne tagadjuk le: Gaál Noémi, illetve korábban Onyutha Judit esztétikai szempontokat is mérlegelő casting után került a TV2 képernyőjére. Rövidke show-t igyekeztek csinálni a műsorból, pár éve még egy green-box dobozon is átlépve figuráztak a lányok (Németh Lajos mindig kivitette a zsámolyt, ő nem lépkedett).

Az RTL Klub poszt-Aigner időszaka visszafogottabb szereplőgárdával működik: a pár éve hihetetlen redizájnon átesett Pataki Zita is kellemes a szemnek, de egy-egy véletlen ruházati balesettől eltekintve a háromdiplomás időjósnak nem dolga a híradókból eltűnt sporthíreket pótolva képernyő előtt tartani az erőteljesebb ösztönéletű férfiakat. Véber István pedig maga a reménykeltő változás, amennyiben személyében az RTL egy fiatal meteorológust foglalkoztat (ő vette át Aigner Szilárd helyét), egy kifejezetten kellemes orgánumú, képernyőképes figura, aki ért is ahhoz, amiről beszél.
De kell-e bohóckodni? Kell-e „egyéb eszközökkel” dolgozni ebben a műfajban is? Szegény Gaál Noémi (ígérem, utoljára említem a dekoltázsát) például estéről estére valamilyen megmagyarázhatatlan geometriai idomnak öltöztetve vonul fel, a jelek szerint az őt dizájnoló szakember olyan instrukciót kapott, hogy vonja el a figyelmet a műholdas felvételekről és számítógépes grafikákról. A végeredmény pedig leginkább Aigner Szilárd legendás időjós fordulatával jellemezhető: olyan is-is, vagy se-se. A komolyság és a bizalom rovására megy a színesnek szánt kulissza – és egyértelmű a nyomás a szakembereken is, különben Aigner se beszélt volna ilyeneket, és Németh Lajos se vállalt volna be táncikálástól szájrapusziig mindenféle bohócságot a TV2 celebes főzőműsorában. Mert igen, egyébként ők mind celebek, ismertségük alapján alig vannak leszakadva a köztársasági elnöktől vagy a legnagyobb popsztárjainktól.

Reisz András
Reisz András

És igen, ez nemcsak lehetőség, de felelősség is. Nem mindegy, hogy mit mondok, milyen példát adok az engem ismerő és elismerő millióknak, nem mindegy, hogy miről jegyeznek meg. Rendkívül frappáns volt például a köztévé döntése, amivel Reisz Andrást (sőt, ÁNDRÁST) tette meg az időjárás-jelentés arcának. A kicsit kajla, de szakmájához kétségkívül értő fiatal meteorológus ízes tájszólása simogatja a fület, „villantás” és botrány nélkül teszi érdekessé és megjegyezhetővé a Magyar Televízió munkatársát. Pedig fogalmam sincs, hogy kibe szerelmes, sose láttam még celebpartikon Kiszel Tündével pózolni, sem rokkantparkolón terepjáróval terpeszkedni, egyáltalán, ezt az egész ellenszenves sztárcsináló bohóckodást kihagyta.

Mindez pedig azért fontos, mert az prognózis tényleg egy bizalmi ügy. A tipikusan elkenős szövegeket kivéve (ilyen például a „több-kevesebb napsütés, szórványos eső, meg-megélénkülő szél, változó hőmérséklet” – oké, basszus, de akkor milyen idő lesz konkrétan?) a mai jóslatok már holnap bukhatnak. Ha sokszor mellélőnek, pláne még komolytalankodnak is, akkor hajlamos vagyok leszokni erről a műsorról.
Kivéve, ha eleve és deklaráltan poénra veszik a dolgot, ha egy pillanatig sem akarják elhitetni velem, hogy itt most szakmázás van a párás légtömegekről meg az anticiklonról. A szép emlékű TV3 időjósa, Horváth Szilárd a kezdetektől viccelt, kicsúfolva a komolykodást és a bulváros szépelgést is. Talán nem haragszik meg, ha azt mondom: egy kifejezetten hülye időjósként igyekezett szórakoztatni a nézőket, abszurd közjátékká formálva a sablont. Mellesleg persze megtudhattuk, hogy a komoly meteorológusok számításai alapján hány fok lesz pénteken, és esik-e szombaton – de mindezt mondjuk egy félig leragasztott szemüvegű, gonosz Ödönke figurájába bújva.

Időjósok vs. meteorológusok: jó csajoknak vagy komoly férfiaknak hiszünk?Szilárd most, hosszú, időjóslástól mentes időszak után újra felpöcköli a hőmérő higanyszálát. A Nők Lapja Café örült időjósaként minden pénteken vicces videóval jelentkezik, melyben a hétvégi időjárásról igazít el minket. Hol őrjöngő politikusként, hol kamu-angolfordítással, hol pedig azt prezentálva jelentkezik, hogy hogyan ne vezessünk időjárás-jelentést. Tényleg vicces.
Gaál Noémi meg szexi, szóval 1:1.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top