Fertőznek a nyilvános mosdók szappanadagolói |
A megállapítás szerint a szőlőcukor és a gyümölcscukor fokozza a baktériumok antibiotikumokra való érzékenységét. Sok kórokozó ellenálló képességgel rendelkezik a gyógyszerekkel szemben, melyet úgy érnek el, hogy mintegy „hibernált” állapotba kerülnek. A túlélő baktériumok aztán később újra aktiválódnak, ami a betegség kiújulását eredményezi.
A Nature oldalain közölt vizsgálat megállapításai szerint a cukor kihozza a baktériumokat a hibernációból, ami ismét fogékonnyá teszi őket a kezeléssel szemben. A módszert az Eschericia coli nevű baktériumon tesztelték, mely igen gyakran okoz húgyúti fertőzéseket. A módszer segítségével a kutatók képesek volt kiirtani a kórokozók 99,9 százalékát mintegy két órán belül. Ugyanakkor cukor nélkül a gyógyszer hatástalannak bizonyult.
A kutatók a jövőben a cukor tuberkulózisra gyakorolt hatását tervezik tesztelni.
Forrás: medipress