Egészség

Tizenegy, kórokozóktól hemzsegő nyilvános hely

Tüsszentéskor és köhögéskor széles körben terjednek a bacik, itt-ott letelepednek, és türelmesen várják, hogy valaki hozzájuk érjen. Nem hangzik valami jól...
Tizenegy, kórokozóktól hemzsegő nyilvános hely Kislányok a nőgyógyásznál: „Futva menekültem”

A légutakból köhögéskor vagy tüsszentéskor kiáramló cseppek tele vannak kórokozókkal. A kutatások szerint akár órákig fertőzők maradhatnak. Amint rákerülnek egy ember kezére, jó eséllyel meg is fertőzik, mivel természetes emberi viselkedés, hogy gyakran megérintjük az arcunkat.

Ha végiggondoljuk azokat a helyeket, amelyeket sok ember megérint minden nap, máris megvannak azok a helyszínek, ahol a kórokozókat el lehet kapni. Ezek pedig a következők:

1. Korlátok és kapaszkodók
2. A liftek gombjai
3. A bevásárlókocsik fogantyúja
4. Az éttermi étlapok
5. Pénztárgépből származó pénzek
6. Villanykapcsolók
7. Só- és borsszórók az éttermekben
8. Salátabárok
9. Pénzautomaták
10. Fitneszgépek és eszközök
11. Vízcsapok fogantyúja

Nem valami megnyugtató, igaz? Csak nyugalom! Csupán józan paraszti észre és egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy megóvjuk magunkat a nyilvános helyeken tenyésző kórokozóktól. Íme, néhány példa, hogyan védekezhetünk ellenük:

Tizenegy, kórokozóktól hemzsegő nyilvános helyKézmosás. Mindig mossunk kezet főzés, étkezés vagy kontaktlencse-behelyezés előtt. Mossunk kezet főzés, vécéhasználat, állatsimogatás, hulladékkezelés, orrfújás, illetve kézbe tüsszentés és köhögés után. Mindegy, hogy hagyományos vagy antibakteriális szappant használunk, a lényeg, hogy alapos munkát végezzünk.

Használjunk fertőtlenítő kendőt. Az utóbbi idők egyik legfantasztikusabb egészségügyi találmányához, az alkoholos fertőtlenítő kendőhöz nincs szükség vízre. Hatékonyan elpusztítja a kórokozókat anélkül, hogy vizet és törülközőt kellene használnunk.

Tartsuk távol a kezünket az arcunktól. Függetlenül attól, milyen gyakran mosunk kezet, nyilvános helyeken a kezünk rengeteg kórokozót gyűjt össze, amelyek gyorsabban bejutnak a szervezetünkbe, ha megdörzsöljük a szemünket és az orrunkat, simogatjuk az állunkat, vagy megérintjük az ajkunkat.

Kerüljük a közös cukorkástálat. Abból kiindulva, hogy mindössze 67 százaléka mos kezet valójában azoknak, akik azt állítják, hogy kezet mosnak, és csupán egyharmada használ szappant, könnyű elképzelni, mik hemzseghetnek ezeken a helyeken.

 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top