Másodpercek alatt csökkenti a véralkoholszintet az az innovatív szer, mellyel két kaliforniai egyetemi professzor, Yungfeng Lu biomolekuláris mérnök és Cheng Li biokémikus rukkolt elő.
A szer olyan enzimeket tartalmaz, melyek rendkívül gyorsan képesek lebontani az alkoholt, a kutatók hasonlatával élve nagyjából úgy, „mintha milliónyi májsejt dolgozna a gyomrodban és a bélrendszeredben”. Elárulták továbbá, hogy az egyik felhasznált enzim az úgynevezett oxidáz, mely a hidrogén-peroxid egyik mellékterméke.
A szakemberek ittas egerek testébe injekciózták a készítményt. A kísérletek során az így kezelt állatok sokkal gyorsabban kijózanodtak, mint azon társaik, melyek nem kaptak injekciót.
Az áttörés persze még várat magára, hiszen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a találmányt embereken is tesztelhessék, a végső cél azonban a részegség hatásos ellenszerének kifejlesztése.