Egészség

Álmos vagy részeg? – ugyanolyan veszélyes sofőr

A fáradt sofőrök is épp olyan figyelmetlenek, mint a részegek, és szinte ugyanakkora eséllyel okoznak balesetet.

Álmos vagy részeg? – ugyanolyan veszélyes sofőrÁlmosan, fáradtan beülni a volán mögé szinte épp olyan veszélyes, mintha részegen vezetnél – írja a health24.com. A francia kutatók azt állítják: a részeg vagy álmos sofőrök egyaránt kétszer nagyobb eséllyel okoznak balesetet, mint a józan és kipihent autóvezetők.

Talán senkit nem lep meg ez az eredmény, de az akkor is érdekes, hogy aki például nem aludt egy egész éjszakát, az éppen annyira képtelen figyelni, mintha egy korsó sör után rögtön beülne a kocsijába.

A bordeaux-i kutatók több mint 700 sofőrt vizsgáltak meg és kérdeztek ki a baleset után. Több mint a megkérdezettek feléről kiderült, hogy saját maguk tehetnek a balesetről: vagy azért, mert részegek voltak, vagy azért, mert nem aludtak eleget vezetés előtt.

Az Egyesült Államokban a túl fáradt vezetőket megbüntetik a rendőrök, de az orvosok szerint nehéz megállapítani objektíven a fáradsági szintet, hiszen nem létezik fáradtságszonda. Az alvást pedig helyettesíteni nem lehet semmivel, szóval vezetés előtt aludj, és ne igyál…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top