Hány éves vagy valójában?

Fodor Marcsi | 2013. Szeptember 10.
Szervezetünk bizonyos részei jobb, vagy akár rosszabb állapotban is lehetnek az életkorunknak megfelelő átlagnál. Neked miben van elmaradásod? Esetleg előnyöd?
Hány éves vagy valójában?

A látásod


30 évesen

Egészséges állapot: Orvosilag ilyenkor a legjobb a szemek állapota. Nem száraz, könnyen, jól fókuszál. Semmiféle gond nem lehet vele.
Aggasztó lehet: Homályos látás, fájdalom, kipirosodás, vagy ha az éleslátás tere csökken.
Mit tehetsz? Ha sokáig meg akarod őrizni a szemed egészségét, szokj le a dohányzásról (vagy ne szokj rá), mert az rombolja a szemet tápláló finom, vékony ereket.

40 évesen
Egészséges állapot: Ekkoriban kezdődik a szem öregedése, 45 éves kor után egyre gyakrabban kell közelebb tartani a dolgokat, hogy élesen lásd, ami rájuk van írva, több fényre van szükség az olvasáshoz, és néha jól jöhet egy olvasószemüveg is.
Aggasztó lehet: Ha ez a változás nagyon gyorsan következik be, ha gyakran begyullad, kipirosodik, vagy ha fájdalmasan száraz a szemed.
Mit tehetsz? A rövidlátást érdemes lézerrel megműttetni, így sokáig nem lesz szükség olvasószemüvegre.

50 évesen
Egészséges állapot: Némi szemszárazság ilyenkor már normálisnak számít, az se aggasztó, ha néha kis foltok repülnek át az ember szeme előtt, akár a legyek.
Aggasztó lehet: Villámlás, csíkok, hirtelen elhomályosuló látás.
Mit tehetsz? A szemszárazságot érdemes rendszeres szemcseppezéssel kezelni, az orvos tud adni olyat is, amit folyamatosan lehet használni. Ez hidratálja a szemet és megvédi a fertőzésektől. Minden aggasztó tünet esetén érdemes minél hamarabb felkeresni az orvost, mert a panaszok mögött komolyabb betegség is állhat. Az elhomályosuló látás lehet például a cukorbetegség első tünete is.

A hallásod


30 évesen

Egészséges állapot: Ebben a korban még semmilyen panasza nem lehetne az embernek.
Aggasztó lehet: Fülzúgás, amikor fura hangot, csöngést hall valaki külső ok nélkül. Azzal is érdemes foglalkozni, ha állandóan fel kell hangosítanod a tévét, rádiót, akkor is, ha mások jól hallják a műsort.
Mit tehetsz? Kerüld a hangos helyeket, a fülhallgatót pedig állítsd halkabbra.

40 évesen
Egészséges állapot: Előfordulhat, hogy ha nagy az alapzaj (mondjuk egy étteremben), akkor nehezebben hallod a nők és gyerekek magas, vékony hangját.
Aggasztó lehet: Ha gyakran meg kell kérni másokat, hogy ismételjék meg, amit mondanak.
Mit tehetsz? Ha dohányzol, tedd le a cigit – a dohányzás szűkíti az ereket és csökkenti a hallás hatékonyságát.

50 évesen
Egészséges állapot: Némi hallásvesztés normális ebben a korban, minden évvel egyre csökken a fül teljesítménye. 70 éves kor után már az emberek 75%-a nagyothalló.
Aggasztó lehet: A halláscsökkenés legnagyobb átka, hogy az ember elkerüli a társas szituációkat, mert kínos számára, hogy nem érti, mi zajlik körülötte. Társaság nélkül viszont mindenki „gyorsabban öregszik”!
Mit tehetsz? A hallókészülék szörnyűnek tűnhet – de az állandó visszakérdezés sokkal cikisebb. Csinos, fiatalos darabok is vannak már – és simán ráfésülheted a hajad!

A fogaid


30 évesen

Egészséges állapot: Csillogó, egészséges, fehér fogsor.
Aggasztó lehet: Vérző íny, fogkő, erős érzékenység.
Mit tehetsz? Ne halogass! A panaszok jelentkezésekor azonnal fordulj fogorvoshoz! A kezdődő fogszuvasodást, ínygyulladást sokkal könnyebb kezelni, mint az elhanyagolt, akut problémákat.

40 évesen
Egészséges állapot: Szürkülni kezd a fog, egyre érzékenyebb, néha vérzik az íny.
Aggasztó lehet: Ebben a korban már nem a fogszuvasodás, hanem az ínygyulladás a fogak legnagyobb ellensége. Az íny elkezd visszahúzódni, és a fog nyaka védtelen marad. Ez nem csak fájdalmas, de hosszú távon a fog elvesztéséhez vezethet.
Mit tehetsz? A szájhigiénia fontosabb, mint valaha. Gyakori öblítés, fogselymezés, fogzuhany nélkül gyorsan romlanak a fogak. Évente látogasd meg a fogorvosod és beszéld meg vele, mit kell csinálnod!

50 évesen
Egészséges állapot: A régi fogtömések kiesnek, az íny visszahúzódik.
Aggasztó lehet: Ha mozognak a fogak, ha nagyon érzékeny, fáj, gyakran vérzik az íny és az állkapocsízület. A rossz fogak miatt sok ötvenes fél a mosolygástól és a rágástól.
Mit tehetsz? A modern fogászatnak millió eszköze van arra, hogy visszaállítsa a fogak fiatalos kinézetét. Gyökérkezelés, korona, implantátum – a teljes, fehér fogsor éveket fiatalít – igaz, kimondottan költséges műfaj.

Az ízületeid


30 évesen

Egészséges állapot: A túlzásba vitt edzés utáni enyhe fájdalom.
Aggasztó lehet: Minden olyan fájdalom, ami tovább tart, mint maga a mozdulat.
Mit tehetsz? Adj le pár kilót! A súlyfölösleg nehéz teher a testnek és az ízületeknek, segíti a kopásukat. Az edzéshez mindenképp vegyél jó cipőt, mert az minden lépésnél, ugrásnál csökkenti az ízületekre nehezedő nyomást.

40 évesen
Egészséges állapot: Nyak- és hátfájás séta közben vagy kétórányi ülőmunka után.
Aggasztó lehet: Ha nem tudsz hátrafordulni anélkül, hogy a derekad is fordulna, és minden merevség, ami csökkenti a mozgás terét.
Mit tehetsz? Kezdj el például pilatesre járni, ez a mozgásforma segíti a helyes testtartás kialakítását. Figyelj a testtartásodra, különösen, ha sokat ülsz a számítógép előtt!

50 évesen
Egészséges állapot: Reccsenés hangja az ízületekben, enyhe fájdalom.
Aggasztó lehet: Olyan erős fájdalom, ami éjszaka felébreszt, és nem enged visszaaludni. Ha gyógyszert kell szedni, ha nehéz kiszállnod az autóból vagy felállni egy alacsony fotelből.
Mit tehetsz? Segíthet a jóga, a tai-chi és minden, ami nyújtja az izmokat, lazítja az ízületeket. Segíthet az omega–3-zsírsav szedése is: csökkenti az ízületek gyulladását.

A memóriád


30 évesen

Egészséges állapot: Némi feledékenység mindenkivel előfordul. Teljesen normális, ha elfelejted megvenni a boltban, amit akartál, vagy mindig keresni kell a kulcsodat. Stresszes időszakokban a tünetek felerősödhetnek.
Aggasztó lehet: Ha nem jutnak eszedbe hétköznapi dolgok nevei.
Mit tehetsz? Ha mindennek megvan a helye, megkönnyíted a memóriád dolgát. Amennyire csak lehet, csökkentsd a stresszt az életedben!

40 évesen
Egészséges állapot: Ha elfelejted, hol parkoltál, az ismerőseid telefonszámát, e-mail címét.
Aggasztó lehet: Ha rendszeresen furcsa helyeken találod a tárgyaid, mondjuk a kulcsod a hűtőben leled…
Mit tehetsz? Az egészséges szív és agy kéz a kézben járnak. A heti 3-5 alkalommal végzett testedzés a hippokampusz vérkeringését fokozza, ez a memóriáért felelős terület.

50 évesen
Egészséges állapot: „A nyelvem hegyén van” érzés egyre gyakrabban fordulhat elő, és az is, hogy elfelejtesz megbeszélt találkozókat.
Aggasztó lehet: Ha nem ismered fel a családtagjaidat, nem tudod, ki vagy.
Mit tehetsz? Tartsd edzésben az agyad – rendszeresen próbálj ki új dolgokat, mert ez még idősebb korban is új kapcsolatokat hoz létre az idegsejtek között.

Az erőnléted


30 évesen

Egészséges állapot: Felsétálni a harmadik emeletre anélkül, hogy levegő után kapkodnál.
Aggasztó lehet: Ha nem sikerül egy lendülettel felmenni, ha meg kell állni közben kicsit pihenni, vagy a végén annyira lihegsz, hogy alig kapsz levegőt.
Mit tehetsz? Itt az idő elkezdeni némi kardiotréninget, ez lehet futás, biciklizés vagy úszás is. A lényeg, hogy felpörgesd az anyagcseréd, és növeld az állóképességed.

40 évesen
Egészséges állapot: Felsétálni a második emeletre anélkül, hogy levegő után kapkodnál.
Aggasztó lehet: Ha lejtőn felfelé menet meg kell állnod pihenni és levegő után kapkodsz kisebb erőkifejtést igénylő feladatok után is.
Mit tehetsz? Vegyél pár súlyzót – ez nem csak az edzést segít egy kicsit felpörgetni, de a csontritkulás legjobb ellenszere is.

50 évesen
Egészséges állapot: Csukd be a szemed és állj mozdulatlanul 15 másodpercig. (Nem kell felemelned az egyik lábad, de ha azt is meg tudod csinálni, bónuszpont!)
Aggasztó lehet: Ha nem tudsz megállni csukott szemmel vagy elszédülsz, amikor hirtelen kell felállnod ülésből, térdelésből. Ez arra utal, hogy a keringésed lassan alkalmazkodik, szűkülnek az artériáid.
Mit tehetsz? A sok gyaloglás rugalmasan tartja az ízületeidet, csökkenti a hasi zsír mennyiségét és a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Exit mobile version