Életmód

Vitaminkúra – a korodra szabva

A testi-lelki egyensúly minden életkorban kihívás, az erre való törekvés mégsem korfüggő. Segítünk, hogy az évek számától függetlenül is sikerüljön harmóniát teremteni – néhány apró trükk betartásával már nagyon látványos eredményeket érhetünk el.

20 éves kor felett: Már most alapozz!

Vitaminkúra – a korodra szabvaA testünk még szorgalmasan követi az általunk diktált tempót, de sose felejtsük el: ha egészséges harmincasok szeretnénk lenni, már most el kell kezdenünk tudatosan együttműködni magunkkal. Figyeljünk az erős csontozat megtartására és az immunrendszer erősítésére – ebben a korban ezek a legsérülékenyebbek. A csontritkulás veszélyének (a kezdeti folyamatoknak) már fiatalon ki vagyunk téve az egészségtelen életmód, a káros szenvedélyek, valamint a kíméletlen fogyókúrák miatt. Ezért is fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő D-vitamin- és kalciumbevitelre. Harmincéves korunkig a csontszövetünk gyarapszik, majd fokozatosan fogyni, gyengülni kezd. Hogy ezt lassítsuk, vegyünk magunkhoz napi 1000 milligramm kalciumot és 5 mikrogramm D-vitamint. Ez a két elem egymás nélkül nem működik: fogyasszunk tejtermékeket, egy-két pohár natúr joghurt például fedezi a napi szükségletünk jelentős részét. A csontjaink mellett az immunrendszerünkre is figyeljünk oda! Jöhet a bőséges C-vitamin-bevitel, cinkkel kombinálva. A napi ajánlott mennyiség C-vitaminból mindössze 60 milligramm, valójában ennek a többszörösére van szükségünk. Kiegészítőjénél, a cinknél célozzuk meg a napi 9 milligrammos fogyasztást, hiszen ez a nyomelem nélkülözhetetlen: hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez. Ezért ha C-vitaminnal és cinkkel egyszerre segítjük a szervezetünket, gyorsabban lábalunk ki egy-egy betegségből. Ennek legtermészetesebb módja, ha citrusfélékből (narancsból, grépfrútból, citromból) és búzacsírából – az egyik legfőbb cinkforrásunkból – készítünk tápláló és egészséges turmixot.

Szellemi táplálékod: Keverjünk össze diót, mogyorót és mandulát aszalt gyümölcsökkel. Nemcsak ínycsiklandó édességet kapunk, de hozzájutunk B-vitaminhoz és telítetlen zsírsavakhoz is, amelyek növelik az agy teljesítőképességét, és csökkentik a szorongást.

 

30 éves kor felett: Keress új szövetségeseket!

A szervezetünkben kisebb változások indulnak el: az energiaszintünk alacsonyabb, az emésztőrendszerünk lassúbb üzemmódba kapcsol, és a bélrendszerünkben sem szívódnak már fel olyan gyorsan a tápanyagok. Ezért ne csak ismerkedjünk a bélflóránk megfelelő működéséért felelős pre- és probiotikumokkal – amelyekhez többnyire egy-egy antibiotikumos kezelés után nyúlunk csak –, hanem tudatosan vezessük be ezeket az étrendünkbe. Az emésztésünket, sőt az immunrendszerünket is támogató probiotikumokhoz főként erjesztett ételek (savanyított tejtermékek, érlelt sajtok) vagy joghurtok fogyasztásával juthatunk. De ahhoz, hogy ezek a hasznos baktériumok teljes erővel dolgozni tudjanak a szervezetünkben, másfajta élelemre is szükségünk van. Ezt a természetes igényt a prebiotikumok elégíthetik ki, amelyekhez a legkönnyebben a hagymafélék, articsóka, bab, borsó vagy banán fogyasztásával juthatunk hozzá. Ha ennek megfelelően hangoljuk össze a napi étrendünket, elfelejthetjük a rossz közérzetet, a levertséget vagy az emésztési problémákat. A fáradékonyság nagy ellenségünk. Egy-egy csésze kávéval időnként csatát nyerhetünk, de a háborút a B12-vitamin-fogyasztással vihetjük totális győzelemre. Felbecsülhetetlen, amit ez a vitamin a szervezetünkért tesz. Karbantartja a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserénket, sőt hozzájárul a vörösvértestek képzéséhez is. Számolnunk kell azonban azzal, hogy a napi 2 mikrogrammnyi szükségletünket legfőképpen húsokból vagy májból nyerhetjük (kis mennyiségben tejtermékekből is), így aki szigorú vegetáriánus étrendet követ, annak célszerű B12-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőket is beiktatni.

Vitaminkúra – a korodra szabva

 

Szellemi táplálékod: A jó koncentrálóképesség megőrzéséhez az agysejtjeinknek omega–3-zsírsavakra és lecitinre van szükségük. Nemcsak a szellemi frissességünk megőrzéséhez elengedhetetlenek, de a szívünk egészségét is védik. Nagy mennyiségben találhatunk omega–3-zsírsavat a tengeri halakban, a busában vagy a növényi olajokban, lecitint pedig a szójában, a lencsében vagy a borsóban.

 

40 éves kor felett: Tartsd a formád!

Negyvenéves korunk után járjunk az eddigieknél is rendszeresebben szűrővizsgálatokra, különösen a koleszterinünk megfelelő szinten tartása érdekében. Ellenőrizzük az értékeit évente egyszer, megelőzve a szívbetegségek és a vérkeringési problémák kialakulását. Ha mégis szükségünk lenne koleszterincsökkentésre, szövetségesünk a vörös rizs lehet. A fehér rizs vörös élesztőgombával kezelt változata ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz sztatint, amely féken tartja a máj koleszterinszintézisét. Enyhén dióra emlékeztető ízével igazi ínyencfogássá változtathatja a legegyszerűbb ételeket is. Ebben a korban a csontjaink belső védelmére fordítsunk még nagyobb figyelmet. Az étrendünket egészítsük ki bórral – ez csökkenti a csontoknak szükséges kalcium és magnézium ürülését a szervezetünkből. Ezt az ásványi anyagot többnyire tengerből származó élelmiszerekben találjuk meg, így egy finom rák- vagy tonhalsaláta elfogyasztásával máris hozzájárultunk a csontritkulás megelőzéséhez. Az anyagcserénk ezekben az években tovább lassul, zöldtea-fogyasztással azonban sokat tehetünk ellene. Értékes antioxidánstartalma mellett pozitívan hat a vérzsírszintünkre is, valamint a testzsírunk mennyiségére. A megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett – ha eddig nem is tettük – mindenképpen kezdjünk el mozogni. A legjobb, ha valamilyen kardiotípusú mozgásformát rendszeresítünk a hétköznapokban: szakítsunk időt biciklizésre, kocogásra vagy egy kis konditermi „lépcsőzésre”. Jótékony hatással lesz a szívünkre, a vérkeringésünkre, a bőrünk állapotára, erősíti az immunrendszerünket és javítja a közérzetünket.

Szellemi táplálékod: Az agyi aktivitásunk és a koncentrálóképességünk fokozásához a ginzengkivonat tökéletes választás. Növeli a vitalitásunkat, és fokozza az éberségünket is. Méltó társa az „agymunkában” a Ginkgo biloba (páfrányfenyő). A gyógyászatban a növény levelének hatóanyagait hasznosítják, amelyekkel fokozható az agyunk oxigénellátása, továbbá regenerálják az agyszöveteket is.

További érdekes írások a Marie Claire magazin decemberi számában! Kérd az újságosoknál! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top