Három isteni koktél a megújulásért

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2014. Március 10.
Amikor végre kicsit elkezd felmelegedni az idő, és beköszönt a tavasz, egyre erősebb bennünk a késztetés, hogy valamit változtassunk, valahogy megújuljunk egy kicsit. Most két héten keresztül megpróbáljuk minden irányból körbejárni ezt a témát, hogy tippeket, mankót, inspirációt adhassunk, ha a szándék megvan, de még nincs ötletetek a kivitelezésre. Elsőként finom koktélrecepteket gyűjtöttünk össze, melyek segíthetnek jó formába jönni.

A stresszes munka, a nagy hőmérséklet-ingadozások, a hideg szél, a kávé- és alkoholfogyasztás folyamatosan próbára teszi és gyötri bőrünket. A szép külsőt nemcsak különböző kencékkel érhetjük el, hanem sokszor belülről is hidratálni kell szervezetünket, vitamindús ételekkel és tápláló italok fogyasztásával.

A tavasz közeledtével érdemes olyan italokat étrendünkbe illeszteni, amelyek segítik a haj egészségének, a bőr makulátlanságának megtartását, vagy szemünk egészségének megőrzését.

Klasszikus alma-sárgarépa koktél

Ez az ital gazdag A-, C- és E-vitaminokban, amelyek a béta-karotinnal együtt védenek a szabad gyökök okozta károsodás ellen, és segíthetnek megelőzni az időskori szemproblémákat, megvédve a retina épségét. Olykor egészítsük ki áfonyalével is.
A csillogó szem, az éles látás megőrzéséért.

Hozzávalók:
• 3-4 db alma
• 3-4 sárgarépa
Alkalmanként kiegészítve:
• friss áfonya levével
• vagy friss szeder levével
vagy ribizli levével

Tisztítsuk meg a sárgarépát és az almát.
Külön-külön préseljük ki a levüket gyümölcscentrifugával. Ebből a mennyiségből nagyjából 1-1 deci alma-, illetve sárgarépalé lesz. Keverjük össze a kétféle italt! Néha gazdagíthatjuk C-vitaminban gazdag idénygyümölcsök leveivel. 

Narancsos avokádóturmix banánnal és datolyával

Belső hidratáló ital az egészséges bőrért.
Az avokádó gazdag C-vitaminban, sok benne az E-, B- és K-vitamin is, ami az egészséges bőr támogatója. Tömény antioxidánsbomba, ráadásul gyulladáscsökkentő hatású. A datolya, bár itt most édesítés a funkciója, serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, erősíti a csontozatot. A narancs erőteljes antioxidáns-tartalma védi a bőrt a szabad gyökök támadásával szemben, és megakadályozza az öregedés jeleinek kialakulását.

Hozzávalók:
• 2 banán
• egy érett avokádó fele
• 5 db szárított datolya
• 3 evőkanál forró víz
• 1 dl mandulatej
• fél narancs leve

Magozzuk ki a datolyát és öntsük le forró vízzel. Hagyjuk puhulni egy kicsit.
Daraboljuk össze a banánt és az avokádót. Adjuk hozzá a megpuhult datolyát (vízzel együtt), a mandulatejet és a narancs levét. Turmixoljuk össze.
Ha sűrű lenne, öntsünk még hozzá egy keveset a mandulatejből.

 

Mediterrán  gyömbéres-rozmaringos narancslé

Az egészséges hajért.
A rozmaring és a gyömbér serkenti a fej vérkeringését, stimulálja a fejbőrt, ezáltal elősegíti a haj növekedését.

Hozzávalók:
• fél ág rozmaringlevél
• 2 centis gyömbérdarab
• 3-4 narancs leve
• 1-2 kiskanál méz
• 3 dl ásványvíz

Hámozzuk le a gyömbér héját, majd reszeljük le. Adjuk hozzá a rozmaringlevelet és öntsünk rá 1 dl forró vizet. Lefedve hagyjuk állni 10 percig. Ekkor ízesítsük mézzel, adjuk hozzá a narancsok kifacsart levét és öntsük fel ásványvízzel. Leszűrve kínáljuk.

Exit mobile version