Hallgasd, hogy horkol a párod, és mentsd meg az életét!

Fodor Marcsi | 2014. November 19.
Amikor a terhességem vége felé megjegyezte a férjem, hogy nem tud aludni a horkolásom miatt, vérig sértődtem a megjegyzésén. Honnan vette ezt az elképesztő ötletet? Horkolni öregek, túlsúlyos emberek és férfiak szoktak. Természetesen tévedtem. Szinte minden ember horkol időnként. Ám nem mindegy, hogyan teszi ezt. Vannak ugyanis ártalmatlan horkolások – és olyanok is, amelyek komoly egészségkárosodásra utalnak. A különbséget pedig nagyon is jól ki lehet hallani, ha fülel az ember!

ORRHORKOLÁS

Hogy hangzik?

Ez a klasszikus horkolás. Alacsony frekvenciájú, mély, rezgő hang, időnként szinte mennydörgésszerűen hangos. Elaludni egy ilyen módon horkoló ember mellett szinte lehetetlen. A világ leghangosabb horkolása a Guinness Rekordok Könyve szerint 85 decibeles volt –  hangosabb, mintha melletted porszívóznának.

Mi az oka?

Ha az orrutak részben el vannak zárva, akkor alvás közben egyre nagyobb erővel kell beszívni a levegőt. Megfázás vagy allergia esetén megduzzad az orr nyálkahártyája, és a lágy szövetek rezegni, vibrálni kezdenek, ahogyan átpréselődik rajtuk a levegő.

Anatómiai eltérés is okozhatja, mint az orrsövényferdülés (amikor a két orrjárat közötti fal nem teljesen egyenes) vagy orrpolip (amikor egy extra, ám jóindulatú, szőlőfürtszerűen megvastagodott nyálkahártyaduzzanat nő az orrban) mechanikai gátat képezve.

Hogyan bizonyosodhatsz meg róla?

Állj a tükör elé, és fogd be az egyik orrlyukadat. Ha a nyitva lévőn nem kapsz levegőt, próbáld meg kicsit meghúzni az arcod az orrod körül, oldalra, felfelé. Ha sikerül feloldani a blokkot, szinte biztosan valamilyen akadály van az orrjáratodban.

Ha a horkolás szezonális, csak pár hónapig tart, valószínűleg allergia okozza a gondot, és gyógyszerrel, orrspray-vel kezelheted a helyzetet. Ám ha egész évben blokkolva van az egyik orrjáratod, akkor strukturális gond lehet a háttérben. Erre utal az is, ha reggelente száraz szájjal, rossz lehetettel ébredsz, és gyakran fáj a fejed (lehetséges, hogy kiszáradás okozza.)

Mit tehetsz ellene?

Próbáld ki a horkolás elleni tágító orrtapaszt, ami segít úgy igazítani az orrlyukaid, hogy azon mindig szabadon áramolhasson a levegő. Furcsán néz ki, de segít. Ha az akadály ennél nagyobb, akkor azt csak műtéttel lehet eltávolítani.

NYELVGYÖKI EREDETŰ HORKOLÁS

Hogyan hangzik?

Furcsa, magas hangú horkolás, ami nem folyamatos. Néha erősebb, néha gyengébb. Csak háton fekvő embereknél jelentkezik – ha sikerül őket oldalra fordítani, akkor megszűnik. Ez a legenyhébb horkolási forma, amit a legkönnyebb elmulasztani, némi életmódbéli változással.

Mi az oka?

A nyelv rossz pozíciója, amely elzárja a torokban a légutakat. Mély alvás esetén ellazulnak az izmok, szövetek, ezért csúszhat hátra a nyelv – idős korban gyakoribb, mert akkorra csökken az általános izomtónus és a szövetek rugalmassága. (A hatvanéves kor fölöttiek majdnem fele horkol emiatt.) Ha fiatalabb korban jelentkezik, akkor lehet oka a túl kicsi állkapocs, a laza nyelvtartó izmok, vagy egyszerűen a túl nagy nyelv.

Az izmok akkor is jobban ellazulnak a szokásosnál, ha alkoholt ittál, altatót vettél be vagy antihisztamint szedsz.

Ha hirtelen jelentkezik ez a tünet – előfordulhat, hogy pajzsmirigy-rendellenesség áll a háttérben, mert annak következtében megduzzadhat a nyelv.

Hogyan bizonyosodhatsz meg róla?

Nyújtsd ki a nyelved olyan messzire, ahogyan csak képes vagy rá, és harapj rá finoman. Most próbálj meg horkoló hangot kiadni. Ha halkabban megy, mint ha a szádban a nyelved, akkor valószínűleg ez lesz a gond forrása.

Mit tehetsz ellene?

A legegyszerűbb, fapados módszer a pizsama felső hátára varrott teniszlabda, ami megakadályozza a háton fekvést. Kicsit profibb orvosi eszköz a nyaktámasz, ami hasonló ahhoz, mint amit a mentősök raknak az ember nyaka köré szállítás előtt, csak éppen a horkolás elleni változat szivacsból készül, nem műanyagból. Esetleg segíthet még a szájvédő, ami egy műanyag szerkezet, kicsit hasonlít a profi bokszolók fogvédőjéhez, ám ez puhább, és lyukak vannak rajta, ami könnyíti a légzést. Ez a szerkezet mechanikusan a helyén tartja a nyelved. Hosszú távon segíthet a fogyás és az, ha alvás előtt három órával már nem fogyasztasz alkoholt.

LÁGYSZÁJPAD EREDETŰ HORKOLÁS

Hogyan hangzik?

Alacsony frekvenciájú, mély mennydörgésszerű hang – hasonlít az orrhorkoláshoz. Az alvási póztól teljesen függetlenül jelentkezik. A horkolónak általában nyitva a szája.

Mi az oka?

A szájon általi légzés során a szájpadlás lágy szövete és a nyelvcsap (a kis ficegő rész a torok végén a mandulák között) összeütődik, ez okozza a vibrációt és az elviselhetetlen hangot.

Hogyan bizonyosodhatsz meg róla?

Nyisd ki a szád, és próbálj meg horkolni. Majd csukd be a szád, és próbáld meg újra kiadni ezt a hangot. Ha csak nyitott szájjal megy, csukva nem – akkor bizony ide tartozol.

Mit tehetsz ellene?

Mivel ennek főként anatómiai okai vannak, a műtét a legjobb megoldás, melynek során levágnak egy kicsit a nyelvcsapból. De segíthet a fogyás, az alkohol mellőzése és a dohányzásról való leszokás is, mert ezek mind megduzzasztják a száj nyálkahártyáját.

LÉGSZOMJAS HORHOLÁS (ALVÁSI APNOE)

Hogyan hangzik?

Egyre erősödő, hangosodó horkolás, mely a csúcsponton hirtelen elhallgat (akár 20 másodpercre is!), a csend vége azonban köhögés, fuldoklás, levegőért kapkodás. Ijesztő hallani – ám a horkoló általában nem ébred fel rá. Ez egy alvási ciklus alatt több százszor is megismétlődhet.

Mi az oka?

A fő gond, hogy valamiért beszűkülnek a légutak. A férfiak 4, a nők 2 százaléka szenved ettől élete során. Az alvás közben a légúti izmok ellazulnak, és ezek a laza szövetek elzárják a légutakat. A köhögéssel, fuldoklásszerű levegőért kapkodással a szervezet ezt a blokádot igyekszik megszüntetni. Ez sokkoló élmény a szervezetnek, ezért aki így horkol, általában nagyon fáradtan ébred fel, hiszen száznál is több “kis halált” élt át álmában. Nem veszélytelen állapot ez (ellentétben a horkolás többi fajtájával), mert a levegőhiányos állapot okozta stressz miatt nagyobb a magas vérnyomás, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Hogyan bizonyosodhatsz meg róla?

A legfőbb jel a kimerültség, ami nem múlik el, hiába alszol egyre többet, nincs az a friss, kipihent állapot. Ezzel együtt járnak az éhségrohamok, amikor egyszerre nagyobb adag kalóriadús ételt töm magába az ember, hogy az energiaszintjét megnövelje, nehogy elaludjon napközben. Elsősorban a túlsúlyos, tokás emberek szenvednek tőle.

Mit tehetsz ellene?

Amennyiben ez felmerül, célszerű az állapot kivizsgálása – alvási laborok ma már az országban sok helyen elérhetőek. Bizonyíthatóan jó hatású a túlsúly csökkentése, a megfelelő, rendszeres, napi testmozgás és a kezdetekkor nagy segítséget jelenthet az alvás-szakértő orvos által javasolt túlnyomásos alvás-segítő készülék, amely folyamatossá teszi a levegőellását. Mivel leggyakrabban a hirtelen felszedett súly miatt alakul ki ez a típusú horkolás, ettől szenvednek a kismamák is a terhesség vége felé. Ilyenkor a nyakra felszedett súly, a toka összeszorítja a légutakat. Kismamáknak jó hír lehet, hogy amint megszületik a baba, a horkolás megszűnik. A dohányzásról való leszokást is érdemes megfontolni, mert amiatt is megduzzadhatnak a légúti szövetek.

A cikk szakértője:

Dr. Varga Klára plasztikai sebész, fül-orr és gégegyógyász szakorvos

www.vargaklara.hu

 

Exit mobile version