Rákmegelőzés: ezekre a szűrővizsgálatokra kéne elmennie mindenkinek

Kun J. Viktória | 2015. Február 04.
Egy ideig még néhanapján kapott az ember behívót tüdőszűrésre, legutóbb legnagyobb meglepetésünkre egy hallásvizsgálatra invitáltak minket, de nőgyógyászati szűrésre csak önszorgalomból járunk. Itt most egy helyen megtaláljátok az összes olyan ajánlott és kötelező szűrővizsgálatot, amire el kellene menniük a nőknek és a férfiaknak is, hogy valóban megelőzhetőek legyenek a komoly betegségek, de legalábbis időben elkapják őket.
Cikkünkben dr. Skuban Erzsébet nőgyógyász és dr. Tamás György andrológus-urológus, az Istenhegyi Klinika két szakembere segített összeszedni, mikor, milyen vizsgálatokkal tudjuk időben kiszűrni a betegségeket, milyen jelzésekkel forduljunk feltétlenül szakemberhez.

Nőgyógyászati vizsgálatok

Az első menstruáció után, még a szexuális élet megkezdése előtt orvoshoz akkor kell fordulni, ha a vérzés túl erős, elhúzódó, ilyenkor ugyanis a jelentős vérveszteség miatt kialakulhat például vashiány, illetve egyéb kóros tünet. Skubán doktornő szerint az első nőgyógyászati találkozás igazából az első szexuális együttlét után indokolt, azelőtt leginkább a szexuális felvilágosítás a feladat, és a nemi úton történő fertőzésekről kell tájékoztatnunk a gyerekeket.

 

Február 4. – a rák elleni küzdelem világnapja: Magyarországon évente az összes haláleset egynegyedéért a rákos megbetegedések felelősek. Az évi 30-33 ezer áldozat a lakosságszámhoz viszonyítva nemcsak Európában, de világszinten is a legmagasabbnak számít. A leggyakoribb a tüdőrák, amely minden negyedik daganatos halálesetért felelős, ezt követi a vastagbél és a mell rákos megbetegedése – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosítónak a rák világnapja alkalmából készült elemzéséből.
 

És a férfiak?

 A gyermekorvos feladata a megszületés után a kisfiúk esetében a külső nemi szerv vizsgálata. Herék a herezacskóban “leszálltak-e”, van-e fitymaszűkület ? Amennyiben eltérés van, úgy gyermekurológiára, sebészetre kell irányítani.

 

Keress olyan orvost, aki meghallgat, megvizsgál, és ha rövid ideig is, de figyel rád! Kérdezz minél többet! Beszéljetek meg közös kivizsgálási és kezelési tervet, és ennek megvalósításában aktívan vegyél részt! A gyógyulás mindig közös munka eredménye.
 

Ezekre a vizsgálatokra lenne szükség 6 és 18 éves kor között kétévente:

Ezekre a vizsgálatokra lenne szükség 21 és 40 éves kor között:

Ezekre a vizsgálatokra lenne szükség 40 és 64 éves kor között:

Ezekre a vizsgálatokra lenne szükség 65 éves kor felett:

Exit mobile version