Ezt mindenkinek tudnia kell a hirtelen szívhalálról

nlc | 2015. Szeptember 24.
Sok szomorú példával és ijesztő számokkal lehetne illusztrálni, hogy mennyire nagy a veszélye manapság a 35 évnél idősebb felnőttek körében a hirtelen szívhalálnak. Mi azonban nem rémisztgetni szeretnénk, hanem inkább információt adunk, hogy segíteni tudj magadon és másokon is. Lássuk tehát mi az, amit mindenképpen tudnod kell ehhez a hirtelen szívhalálról!

A hirtelen szívhalál nem infarktus

Gyakran összekeverik az infarktust a hirtelen szívmegállással, ezért nem árt tisztázni az alapvető különbségeket. Szívinfarktusról akkor van szó, ha koszorúerek elzáródnak és ezért a szív nem jut elegendő vérhez, a hirtelen szívhalál pedig azért következik be, mert a szív ingerületátviteli rendszerében valamilyen hiba lép fel. Leginkább az áramkimaradáshoz vagy a rövidzárlathoz lehet ezt hasonlítani: az elektromos inger átadásában zavar keletkezik, ezért először a normális összehúzódások helyett a szív nagyon gyorsan remegni kezd, majd abbahagyja a vér pumpálását. Ennek a jelenségnek számos kiváltó oka lehet – például koszorúér-betegség, szívbillentyűzavar vagy fejlődési rendellenesség is, a kockázatát pedig jelentősen megnöveli a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Mivel viszonylag jól ismertek a rizikófaktorok, ezért megelőzéssel – főként a helyes életvitellel – nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne következzen be hirtelen szívhalál.

Az intő jelek

A hirtelen szívmegállás legnagyobb számban a 35 év fölötti férfiakat és a sportolókat érinti – éppen azokat, akik hajlamosak legyinteni egy kis mellkasi fájdalomra, szapora és erős szívdobogásra, fáradékonyságra vagy átmeneti légzési panaszokra. Márpedig ezek a legfőbb előjelei a bajnak. Ezért ha ők nem is, de te mindenképpen vedd komolyan ezeket az intő jeleket, és vidd el orvoshoz akkor is, ha ez ellen ő a leghatározottabban tiltakozik. Könnyen meglehet, hogy az életét mented meg vele!

Megelőzés

A hirtelen szívhalál megelőzésében az egészséges és rendszeres életvitel a leghatékonyabb fegyver. Fontos, hogy szabadulj meg mielőbb a felesleges zsírpárnáktól – elsősorban a hason felhalmozódott zsír veszélyes! –, és térj át egészséges étrendre. Ez azt jelenti, hogy naponta gyakran – 4-5 alkalommal – mértékkel és változatosan táplálkozol, előnyben részesítve a rostos, párolt zöldségeket, sovány húsokat és Omega-3 zsírsavakban gazdag halételeket. Ezen kívül kerüld a dohányzást, az alkoholt, a drogfogyasztást, a stresszt. Az ilyen rossz szokások helyet a sportot tedd rendszeressé az életedben!

A megelőzés elengedhetetlen részét képezi – különösen 35 év felett – a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon való részvétel is. A szív betegségei ma már jól kezelhetők okosgyógyszerekkel és innovatív terápiákkal, így hosszú, teljes életet élhetünk vele még betegen is, ha megkapjuk a szükséges kezelést és orvosságot, de csak akkor, ha időben sikerül a problémát diagnosztizálni. Járj el tehát orvoshoz rendszeresen, és vizsgáltasd ki magad!

Mi a teendő hirtelen szívhalál esetén?

A hirtelen szívhalál beállta után 3-5 percen belül még helyre lehet állítani a keringést, vagyis a beteget vissza lehet hozni az életbe. Rendkívül fontos ezért a gyors beavatkozás, és az, hogy ennek módszereit a lehető legtöbben ismerjék. Mindenekelőtt baj esetén alkalmaznod kell az úgynevezett túlélési láncot, amely 4 elemből áll. Ezek sorrendje nem cserélhető fel, és mindegyik lépése elengedhetetlen:

1. Gyors és szakszerű segélyhívás
2. Alapszintű elsősegély-nyújtási technikák ismerete és alkalmazása
3. Korai defibrillálás akár laikus által
4. Gyors szaksegítség

Ha éppen melletted esik valaki össze, a túlélési láncot követve az első teendőd, hogy megvizsgálod az illetőt, és ha nem reagál a hozzá intézett szavakra és enyhe rázogatásra, akkor késlekedés nélkül segítséget hívsz: tárcsázd a 112-es számot, és higgadtan, pontosan lásd el a segélyszolgálatot az általuk kért információkkal. Ezt követően kezdd az alapszintű újjáélesztési protokollt, amiről itt találhatsz egy könnyen érthető, hasznos leírást, jól megjegyezhető ábrákkal.

Exit mobile version