Egészség

Teszteld, hogy tényleg meg tudnád-e menteni valaki életét!

Egyszer, kiskoromban leszippantottam egy rágót, azt a szép gömbölyűt, és éreztem, hogy nem kapok levegőt, álltam a szobában, nyikkanni sem tudtam, és a keresztapám vette észre, hogy itt bizony gáz van.

Élesen emlékszem – talán másodikos lehettem –, ahogy elöntött a pánik, hogy akkor most nincs levegő. De a keresztapám, akinek nem lehetek elég hálás, odalépett, és egy klasszikus Heimlich-féle műfogással megmentette az életemet. Tényleg!

Szóval itt egy videó arról, hogyan kell megmenteni valakit, ha félrenyelt.

Bár gyerekkoromban jártam elsősegélynyújtó versenyekre (tényleg létezik, műsebekkel meg minden), és jogosítványom is van (tehát elméletben képes vagyok bizonyos életmentő feladatokra), valójában csak remélem, hogy ha arra kerülne sor, meg tudnám menteni valaki életét. Az újraélesztés nekem már meredekebb, mint a Heimlich-féle műfogás. Csuja Imre viszont remekül elmagyarázza:

 És ugyanez Vinnie Jonesszal a brit verzióban, óriási!

 Teszteld, mennyire vagy jó elsősegélynyújtó!

 

 Veszélyhelyzetekben az emberi életek kilencven százalékát a helyszínen jelenlévő civilek mentik meg – derül ki a Nemzetközi Vöröskereszt adataiból. Minden ötödik másodpercben meghal valaki a világon valamilyen sérülés következtében. Legyen az baleset vagy természeti katasztrófa, mindannyian kerülhetünk veszélyhelyzetbe. Ez bárkit, bárhol, bármikor érinthet. Minél több az elsősegélynyújtásra kiképzett és annak használatára felkészült ember, annál nagyobb eséllyel előzhetjük meg a sérülésekkel összefüggő halálesetek bekövetkezését nap mint nap.
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top