12 tipp az atópiás bőr kezelésére

nlc | 2016. December 07.
Könnyítsd meg az életedet, és tartsd kordában a bőrszárazságot! Íme, néhány tipp az atópiás bőr kezelésére!

A kellemetlen viszketéssel, hámlással járó bőrszárazság is enyhíthető, ha odafigyelünk bőrünk rendszeres ápolására, és az életmódunkra. Lássuk, mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében!

 

1. Csökkentsd a verejtékezést!

A bőrápolást már az alvásnál kezdd el: a jó alváshoz fontos a megfelelő hőmérséklet, ráadásul a hűvösebb szobában nem fogsz izzadni, így bőrödet sem teszed ki felesleges irritációnak.

2. Találd meg a megfelelő klímát!

Találd meg a bőröd számára legmegfelelőbb környezetet: ez annyit jelent, hogy párásítsd a levegőt! Télen, a fűtési szezonban ez különösen fontos szempont, ha száraz a bőröd.

3. Ápold a bőröd!

Ma már kapsz külön atópiás bőrre kifejlesztett tusfürdőt, sampont, testápolót és arckrémet is: ezek a bőrápolók segítenek megelőzni a bőröd kiszáradását, megőrzik annak rugalmasságát. Amellett, hogy hidratálnak, csökkentik a gyulladást, és védelmet is nyújtanak az irritációt okozó anyagokkal szemben.

4. Írj naplót!

Annak érdekében, hogy feltérképezhesd a kiváltó okokat és hatékonyan enyhíthesd a tüneteket, írj naplót! Jegyezd fel minden nap, hogy mit ettél, ittál, milyen volt a napod, ért-e stressz, és milyen tünetek jelentkeztek!

5. Étkezz körültekintően!

Az sem mindegy, hogy mit eszel, ezért ügyelj arra, hogy mi kerül a tányérodra! Lehetőség szerint kerüld a tejtermékeket, valamint az alkoholt és a cigarettát is jobb, ha mellőzöd!

6. Sminkelj enyhén!

Ha odafigyelsz a megfelelő bőrápolásra, a sminkről sem kell lemondanod. De arra feltétlen vigyázz, hogy érzékeny bőrre való sminktermékeket válassz!

7. Relaxálj!
Mivel a stressz is az atópiás bőr kiváltó okai között szerepel, tanulj stresszkezelési technikákat, meditálj, jógázz! Találd meg a számodra legmegfelelőbb relaxációs gyakorlatokat, hogy csökkenthesd az atópiás bőrszárazság kellemetlen tüneteit.

 

8. Ne vakarózz!

Mondani könnyű, ezt tudjuk, de akkor is figyelj oda, és ha viszket a bőröd, az erőteljes vakarás helyett inkább csak paskold, de ne vakard, hogy ne rontsd tovább a helyzetedet!

9. Tusolj!

Kerüld a hosszan tartó fürdőket és inkább tusolj! Fürdés közben pedig használj száraz, atópiás bőrre való tusfürdőt és puha pamut törölközőt. Amikor törölközöl, ne dörzsöld magad, hanem óvatosan nyomkodva itasd fel a vizet!

10. Hidratálj!

Fürdés után egyből kend be magad testápolóval: az atópiás bőrre kifejlesztett testápolók segítenek a nedvességet a bőrödben tartani, hidratálnak és csökkentik az irritációt.

11. Tájékozódj!

Mindig nézd meg a krémek összetevőit: az omega-6-zsírsav, a szőlőmagolaj és az édesgyökér hatékonyan segíthetnek a bőr megnyugtatásában és védelmében.

12. Orvosi segítség

A fellángolásos, vagyis az aktív szakaszban a bőrgyógyászod gyógyszeres kezelést is ajánlhat, hogy az erős kipirosodás, viszketés és hámlás alább hagyjon. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy ezek a gyógyszerek tartósan nem alkalmazhatók a mellékhatásaik miatt. De körültekintő bőrápolással csökkentheted a tünetek kialakulásának gyakoriságát!

 

Olvass még cikkeket bőrápolás témában az NLCafén!

Exit mobile version