Kánikulában és magányosan nem alszol jól

nlc | 2017. Július 30.
Brit kutatók szerint azok az emberek, akik magányosak, rosszabbul alszanak, mint társaik. Hogyan segíthetünk a kánikulában az alvászavaron? Azt is megtudhatjuk a szomnológustól.

A King’s College London kutatói 2000 fiatal brit felnőttet vizsgáltak. Arra jutottak, hogy a magányos emberek 24%-kal nagyobb valószínűséggel érezték magukat fáradtnak, és tudtak kevésbé koncentrálni napközben a többiekhez képest.

A magányosság gyakori és ismert jelenség az idősebb korosztályban, de nem ritka a fiatalok között sem. A Mental Health Foundation adatai szerint leggyakrabban a 18–34 éves korosztály érintett. A kutatók egy ikervizsgálat adatait használták fel (Enviromental Risk Longitudinal Twin Study), melynek során 2232 18–19 éves ikret vizsgáltak Angliában és Walesben. Négy kérdést tettek fel nekik: Milyen gyakran hiányolod valaki társaságát? Milyen gyakran érzed úgy, hogy kimaradsz valamiből? Milyen gyakran érzed magad elszigetelve a többiektől? Milyen gyakran érzed magad egyedül?

Ugyanakkor felmérték a résztvevők alvási szokásait, többek között az elalváshoz szükséges időt, az alvás időtartamát, bármilyen alvászavarra utaló dolgot, így például a nappali fokozott fáradtságot is. Az alanyok 25-30%-a mondta azt, hogy néha magányosnak érzi magát, míg további 5% ezt az érzést gyakorinak ítélte. Az eredmények szerint a magányosság érzése és az alvászavar közti kapcsolat akkor is megmaradt, miután a különböző mentális betegségeket is figyelembe vették, így a depressziót és a szorongást, melyek gyakran járnak együtt különböző alvászavarokkal és a magányosság érzésével is.

A magányos emberek nyugtalan alvásának az is lehet az oka, hogy kevésbé érzik magukat biztonságban, így a kutatók a múltban történt erőszakos cselekményeket is vizsgálat alá vették, így például a bűncselekményeket, nemi erőszakot és gyermekkori bántalmazást. A két vizsgált tényező összefüggése 70%-kal erősebbnek bizonyult az érintett résztvevőkben. Kiderült, hogy a magány változásokat idéz elő a kortizolszintben, ezzel fokozott aktivitásúvá válik a szervezet stresszválasza. Ez talán magyarázatot adhat az alvászavar különböző formáinak megjelenésére magányos egyéneknél. A kutatás eredményeit a Psychological Medicine című kiadványban közölték.

A kánikulában sokan úgy érezik, hogy teljesen kimerültek, mégis csak forgolódni tudnak éjszaka. Dr. Vida Zsuzsannától, a JóAlvás Központ neurológus főorvosától, szomnológustól megtudhatjuk, mikortól gyanakodhatunk alvászavarra, és mit tehetünk a valóban pihentető alvásért.

Az időjárás változására sokan rosszul reagálnak 

Az időjárási folyamatokra a legtöbben érzékenyen reagálnak, különösen azok, akik szív- és érrendszeri betegséggel küzdenek, túlsúlyosak, vagy a menopauza időszakánál tartanak és/vagy idősebbek.  Minél idősebbek vagyunk, annál lassabban tud a szervezetünk alkalmazkodni a változásokhoz, ilyenkor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a kimerültség, az idegesség, a szédülés, a szív- és érrendszeri problémák és az alvászavar. Ez utóbbi ellen magunk is sokat tehetünk.

5 tanács a kánikula időszakára:

A tervezett elalvás előtt érdemes kikapcsolni a tévét, mert bár a villódzásra, vibrálásra talán könnyebb elszunyókálni, de egyrészt éppen ez ébreszthet fel minket egy rövid alvás után, másrészt a tévézéssel nem engedjük lecsendesedni a gondolatainkat. Sokkal eredményesebb, ha olvasgatunk vagy éppen relaxálunk az ágyban. Fontos, hogy megfelelő, lehetőleg jó minőségű matracon és párnán feküdjünk.

A túl későn elkortyolt kávé, erős tea, energiaitalok, sőt még a dohányzás is erős stimuláló hatást váltanak ki, és részben megnehezítik az elalvást, részben pedig az éjszakai pihentető álmot is megszakíthatják. Mivel a függőségek miatt a szervezet éjszaka is küzd az elvonási tünetekkel, ezért a káros szenvedélyekről való lemondás sokszor önmagában is rendezi az alvászavart.

Ha lehet, éjszakára sötétítsük el teljesen a hálószobát, valójában még a világító számlapok, monitorok is megzavarhatják a nyugodt alvást. Ugyanez igaz a zajokra is, minél teljesebb a csend, annál nagyobb az esély a pihentető álomra. Ebből a szempontból a horkolás nemcsak annál okozhat alvászavart, aki horkol, de annál is, aki hallgatja. Éppen ezért, a család érdekében is érdemes szomnológus segítségét kérni a horkolás rendezéséhez. Fontos tudni, hogy a horkolás megszüntethető, és ezzel nemcsak az egészségi kockázatok csökkennek jelentősen (például az alvási apnoé megszűnésével), de az életminőség is határozottan javul.

A hőmérséklet sarkalatos pontot jelent a kánikulában. Élvezzük az éjszakai hűvös huzatot, ha van rá lehetőségünk, és alkalmazzunk néhány trükköt, amelyekkel lehűthetjük a hálószobát.  Aludjunk nyitott ablaknál (míg napközben csukott ablakkal és leengedett redőnnyel védekezzünk a szoba túlmelegedése ellen), lefekvés előtt ventilátorral hűtsük le kissé a levegőt, és akár egy vizes lepedőt is akaszthatunk az ablakra.

Ha nehezen megy az elalvás, ne idegeskedjünk ezen, inkább végezzünk valamilyen monoton, megnyugtató tevékenységet, kortyoljunk egy kis citromfűteát. Ha éjszaka felébrednénk, szintén ajánlatos a lehető legkevésbé felkelteni magunkat, inkább kényelmes pózban meditálni, relaxálni – így nagyobb az esély a visszaalvásra.  

Ha az alvásproblémák nemcsak a kánikula napjaiban jelentkeznek, de állandósulni látszanak, forduljunk orvoshoz a probléma kezeléséhez! Figyelmeztető jel lehet, ha elkezdünk félni az elalvástól, ha szorongunk, ha úgy érezzük, egész éjszaka jár az agyunk, ha nem tudjuk elengedni a zavaró gondolatokat, ha nappal nehezen koncentrálunk, ingerlékenyek, fáradékonyak vagyunk, ha romlik a teljesítőképességünk

( forrás: www.joalvaskozpont.hu )

Exit mobile version