Amputált lábbal is gyorsabb Gábor, mint egészséges társai

nlc | 2018. Augusztus 07.
Néhány éve amputálni kellett Gábor egyik lábát egy motorbaleset miatt, ma viszont már jobb eredményeket ér el triatlonban, mint néhány épkézláb társa.

A most 39 éves Czene Gábor 2004-ben szenvedett motorbalesetet, és az egyik lába nagyon csúnyán megsérült, majd a seb elfertőződött. A fiatalembernek döntenie kellett, hogy az amputációt vagy a kétes kimenetelű kezelést választja. Gábor akkor az amputáció mellett döntött.

Az akkor 25 éves Gábor nem érezte magát hasznosnak, a legnagyobb feladat szerinte az volt a műtét után, hogy újra annak érezze magát, ebben kollégái és munkahelye segítették. „Kiálltak mellettem, nem lettem leszázalékolva, látszólag minden úgy ment tovább, mint azelőtt. Hosszú évekig azt hittem, a sport terén csak az úszás jöhet számításba, ezért egészen tavalyig semmi mást nem csináltam. Aztán jött az ötlet: ha lenne egy speciális futóláb, futhatnék, bringázhatnék is, sőt a triatlon sem lenne akadály” – mesélte Gábor  a Blikknek.

A gondolatot tett követte, a szegedi székhelyű OrtoProfil készített speciális, szénszálas protézist a férfinak, amivel futhat és kerékpározhat is. Gábor legutóbbi versenyén, az Extreman Nagyatád Triatlonon például 3,8 kilométert úszott, 180 kilométert tekert, 42 kilométert futott, mindezt pedig a teljesen egészséges emberek időhatárán, azaz 16 órán belül. 

A férfi célul tűzte ki magának, hogy támogatja sorstársait: „Szeretnék segíteni a frissen amputált embereknek, hogy legyen egy példa előttük, aki elmondja nekik, mire számíthatnak.”

A Blikk megjegyzi, hogy hazánkban messze a legmagasabb a combot és a lábszárt érintő nagy amputációk száma: az európai átlag 2,5-szerese.

Exit mobile version