Kemény levelet írt a Honvédkórházban kialakult helyzetről az orvosi kamara

nlc | 2018. Szeptember 28.
Nagyon sürgős intézkedésekre van szükség, mert jelenleg a betegek ellátása is veszélyben van – írták.

Nyílt levelet írt a honvédelmi miniszternek, az egészségügyért felelős miniszternek és a főpolgármesternek a Budapesti Orvosi Kamara a Honvédkórházban kialakult helyzet miatt. Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, augusztus végén a kórház 112 orvosa jelentette be, hogy nem túlórázik többet a sürgősségi osztályon. Augusztus utolsó napján dr. Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője beadta felmondását.

A Budapesti Orvosi Kamara nyílt levelében most arra kéri a felelős vezetőket, hogy

nagyon sürgős intézkedésekkel tegyék biztonságossá az adott egészségügyi szolgáltató működését, mert a jelenlegi megoldások sem a személyi, sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy orvosaink szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat, és ez a betegek ellátását is veszélyezteti.

Mint írják, véleményük szerint ezúttal nem lehet megoldás, hogy „a sürgősségi ellátáshoz szükséges szakképzettséggel és tapasztalattal, gyakorlattal nem rendelkező orvosokat más osztályok működésének a rovására átirányítsanak a sürgősségi ellátás érdekében”.

Fotó: Lakatos Péter, MTI

A levél szerint elsősorban az alábbi kérdésekben sürgető a megoldás:

Mint írják, megfelelő intézkedések nélkül az orvosokon csattan az ostor, nekik kell ugyanis viselniük az etikai és büntetőjogi felelősséget az ellátás biztonságáért, megfelelőségéért, és ők vannak kitéve a nyilvános, facebookos megaláztatásoknak is.

Kérem ne felejtsék el, hogy az orvos is ember, akinek hivatástudata magasabb szintű az átlagnál, de mivel emberéletekről kell döntenie, megérdemlik a megfelelő védelmet

– zárták a levelet.

Exit mobile version