Orvosok helyett mentőtisztek látják el az ügyeletet több településen

nlc | 2019. Július 18.
Akkora az orvoshiány, hogy kénytelenek ezt a megoldást alkalmazni.

Mezőberény polgármestere, Siklósi István bejelentette: az orvoshiányt enyhítendő, ügyeletben (vagyis délután négytől másnap reggel nyolcig, illetve munkaszüneti napokon) augusztus elsejétől orvos helyett egy mentőtisztet alkalmaznak – tudta meg a Népszava.

A jogszabályok szerint mentőtisztek önállóan nem láthatják el a feladatot az orvosok helyett, a mezőberényi polgármester azonban a lapnak úgy nyilatkozott: az új helyzetet előzetesen támogatta a a járási kormányhivatal tiszti főorvosa. Az utóbbi időben ugyanis már nem lehetett orvost találni a ügyelet ellátására, így a környező településekkel úgy döntöttek, elfogadják, hogy egy mentőtiszt lássa el a feladatot Mezőberényben. Ő helyben fogadja a betegeket, illetve házhoz megy, de munkáját Gyomaendrődről egy orvos felügyeli, akivel konzultálhat, illetve oda is hívhatja, ha szükséges.

A kép illusztráció (iStock)

A Magyar Orvosi Kamara ellenzi ezt a megoldást. Éger István, a köztestület elnöke rámutatott:  a mentőtisztet arra képezték ki, hogy életet veszélyeztető helyzeteket hárítson el, ennek során orvosi beavatkozásokat is végezhet, ám ezután a beteget kórházba kell vinnie.

Katona Gábor tiszaroffi háziorvos ugyanakkor a lapnak elmondta, hogy sok településen alkalmaznak hasonló gyakorlatot. A mentőtiszt bizonyos feladatokat sokszor még jobban is el tud végezni, mint egy háziorvos, például jobban tud mesterséges légutat biztosítani, de például egy hasfájással nem biztos, hogy tud mit kezdeni. Receptköteles gyógyszert nem írhat fel, ha pedig a helyszínre kell hívnia egy orvost, időbe telhet, míg az megérkezik, addig pedig a másik település marad orvos nélkül.

Exit mobile version