Tíz évig dolgozott ápolóként a Honvédkórházban, mégsem kapott végkielégítést

nlc | 2019. Július 31.
Az ötgyermekes édesanya nem akart honvédelmi alkalmazott lenni, mert ez komolyan korlátozta volna az állampolgári jogait. Most perel.

Egy ötgyermekes édesanya indított pert a Honvédkórház egyik intézete ellen – írja a Magyar Narancs internetes kiadása. A nő tíz évig dolgozott a kórházban közalkalmazottként. Munkaviszonya idén januárban szűnt meg, mert nem akarta honvédelmi alkalmazottként folytatni a munkáját.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Egy tavalyi törvénymódosítás miatt ugyanis a honvédségnél, így a Honvédkórházban is megszűnt a lehetősége annak, hogy valaki „civil” közalkalmazottként dolgozzon tovább. A munkavállalóknak alig néhány napjuk volt rá, hogy eldöntsék, vállalják-e az új feltételeket: ugyan honvédelmi alkalmazottként valamivel több pénzre számíthattak, mint korábban, de az új jogviszony szigorúan korlátozza a véleménynyilvánítási szabadságukat és a gyülekezési jogukat is; sőt, a külföldi utazásaikat is be kell jelenteniük a főnöküknek.

Az érintett ápoló erre nem volt hajlandó. Igen ám, csakhogy mivel a változásokról szóló minisztériumi tájékoztatóban az szerepelt, hogyha valaki nem „választja” a honvédelmi alkalmazotti jogállást, akkor foglalkoztatása a „törvény erejénél fogva” megszűnik, és sem végkielégítés, sem felmentési időre járó pénz nem jár neki.

Csakhogy a törvény egyetlen szóval sem mondja ki, hogy ilyen esetben annak erejénél fogva szűnne meg a jogviszony, és ne járna végkielégítés – írta közleményében a Helsinki Bizottság. Már csak azért sem, mert hasonló átalakításra – vagyis civil munkaviszonyból egyfajta közszolgálati jogviszonyra való módosításra – más területeken is sor került már a kormányzati igazgatástól a rendőrségig, és mindenhol járt végkielégítés.

Nem csoda, hogy az elbocsátott ápoló méltánytalannak tartja, hogy nem kapta meg közel 800 ezer forintos végkielégítését, és a jogvédő szervezethez fordult, amelynek jogászai el is vállalták a képviseletét a munkaügyi perben.

Exit mobile version