Egészség

Kereshetett volna sok pénzt, ő inkább ápolónak ment

Volt már modell, szereplője a Barátok közt sorozatnak, kommunikációs igazgató és saját cégének vezetője. Majd az összes lehetséges életpályát félretéve úgy döntött: inkább ápoló lesz. Igen, saját elhatározásból, igen, szenvedélyből.

Tavaly ilyentájt kezdődött az RTL Klubon a Cápák Között üzleti műsor, ahol a jelentkező kezdő vállalkozók saját ötleteikhez kereshettek befektetőket – a műsorvezető Lilu volt. Idén jön a második évad, amelyhez már toborozzák a szereplőket. A tavalyi széria egyik nyertese volt Németh Franciska, akinek harmincéves korára vett nem várt fordulatot az élete.

Irigyelt, tehetős életet élt, sokféle karrierlehetőséggel. Folytathatta volna akár a modell-, akár a tévés pályát, de vállalkozóként is sikeres volt. Ehelyett ő inkább elment egy kórházba szakápolónak. Nem sokan döntöttek volna így. „Azóta sokan kérdeznek engem erről a szakmáról. Fiatal fiúk, lányok. Úgy vagyok vele, hogy ha a példám nyomán csak eggyel több lelkes ápoló lesz, akkor megéri vállalni a nyilvánosságot. Egyébként nem én vagyok az egyetlen karrierváltó, sőt van, aki épp azért határozta el magát, mert látott velem egy interjút.”

Orvostanhallgatónak nézték

A tipikus karrierút az, hogy egy fiatal lány édesanyja nővérként dolgozik, így ő is azt tanulja: jelentkezik a szakiskolába. De ma már egyáltalán nem ritka, hogy valaki belefárad egy multicég mókuskerekébe, és valami „igazán hasznosat” szeretne csinálni. Persze még mindig az ellenkező útirányt követik többen: nem bírják a több műszakot, az éjszakázást, és kisgyerekesként valami könnyebbet keresnek.

Ez a szakma valójában nagyon sokféle, és az embereknek sokszor fogalmuk sincs róla, sok az előítélet. Engem például sokszor néznek orvostanhallgatónak, aztán csalódnak, ha elmondom, hogy »csak« az ápoló vagyok. Ez a reakció mindig rosszulesik nekem, mert azt mutatja, hogy az ápolás sokak szemében alacsonyabb rendű dolog. Noha én szintén a Semmelweis Egyetemen tanulom a szakmát, a tanáraim az ápolástudomány doktorai… szóval ez semmilyen értelemben nem kevesebb képzettség vagy érték.”

Fotó: Németh Franciska Instagram

Fotó: Németh Franciska Instagram

Franciska egyébként először valóban orvos szeretett volna lenni, de amikor először dolgozott kórházban, azt látta, hogy az orvos munkája nagyrészt a test gyógyítását, a megfelelő kezelések, eljárások ismeretét jelenti, de kevesebb benne a közvetlen emberi kapcsolat. Neki pedig az volt a fontosabb – mondja. Végül jobb ötlet híján sportmenedzser szakot végzett, közben „médiasztár” lett, tizenkilenc évesen ő alakította Varga Petrát, Szentmihályi Gyuri menyasszonyát a Barátok közt napi sorozatban. Mindössze egy évig forgatott, túl sok ötlete volt ahhoz, hogy leparkoljon. És mind egészségügyi jellegűek.

Inkább a vállalkozói szféra

Kommunikációs ügynökséget alapított, Medukáció című, ápolóknak szóló webvideó-sorozata százezer feletti nézettséget ért el. Kitalálta a GyermekSOS gyerekügyelet-keresőt, majd a GyerekDokik applikációt (ezzel indult a Cápákban) és online magazint alapított egészségügyi szakembereknek – ez lett a Healers.hu. Egy hónap alatt egymillió elérés Facebookon és negyvenezer látogató a weboldalon… Ezután kommunikációs igazgató lett az Iskolagyümölcs programnál, majd jött egy mélypont, túlterheltség, és ő visszavágyott a kórházba, ennek érdekében kommunikációs ügynökségét nonprofit vállalkozássá alakította. Most már mindegyik projektjében vannak munkatársai. „Sok hiány van az egészségügyben, de ez a vállalkozóknak hatalmas lehetőség – mondja. – Még vagy húsz ötletem lenne arra, hogy mi mindent lehetne csinálni. Eddig főként a betegutak egyszerűsítésével foglalkoztam a gyermekgyógyászatban, ami jó a szülőnek és jó az ellátórendszernek is, mert tehermentesíti.

A Cápák között című műsorban (Fotó: RTL Klub)

A Cápák között című műsorban (Fotó: RTL Klub)

Az ügyeletkereső weboldalon például havi 5 ezres a látogatottság, sikeres a szülők és a szakma körében is, többszörösen díjazott projekt, de Franciska azt mondja, nincs szíve pénzt keresni belőle. Ezt már a mindennapi munka inspirálta. „Minden egyes nap megjelent pár olyan szülő nálunk a kórházban, akit összevissza küldözgettek a rendszerben. A legnagyobb zűrök mindig hétvégén adódtak – ebből jött az ügyeletkereső ötlete.”

Másik fejlesztésük a szakorvoskereső applikáció a gyerek-szakrendelésekre. „Amikor kitaláltam, még nem volt meg a kisfiam, de tudtam, hogy ez egy nehézség, mert szülők gyakran tőlünk kértek segítséget, hogy ajánljunk ortopédiai vagy szemészeti szakrendelést. Meg persze a neten próbáltak tájékozódni és egymást kérdezgették. Aztán egyszer kiütése lett a gyereknek, amit gyorsan szerettem volna bőrgyógyásznak megmutatni. Akkor jöttem rá, hogy ez nem is olyan egyszerű. Nem találtam olyan magánorvost, ahova még aznap elvihetném. Akkor mondtam, hogy most kell megcsinálni a gyerekszakorvos-keresőt, különben felrobbanok…

Ez lett a GyerekDokik applikáció, amit Apró Anna támogatott meg pénzzel a startup-műsorban. „Tudtam, hogy ez egy lehetőség, amit nem szeretnék kihagyni. Odamentem egy ötlettel, és eljöttem egy százmilliós céggel. Megtanultam a Cápák-matekot – magyarázza. – Nekem ez megért pár negatív kommentet, tudtam, hogy ezzel a saját gyerekem jövőjét is építem.

Fotó: Németh Franciska Instagram

Fotó: Németh Franciska Instagram

Mikor kiderült, hogy a korábbi munkáit hátrahagyva ápoló lett, sorra jelentek meg tévéstábok a János Kórházban, ahol Franciska már ötödik éve dolgozik. „Tartottam ettől a felhajtástól, de senki nem bántott miatta. Nem hiszem, hogy van még egy kórház, amelyik így támogatja az ápolója ambícióit.

A való élet

A fiatal nő szerint a gyereksebészeti és traumatológiai osztály igazi kis szigete a magyar egészségügynek. „Bár én mindig jó helyekre kerültem. A körülményekkel semmi bajom, inkább az a nehéz, hogy időnként tragédiáknak vagyunk tanúi. De tudni kell a hosszú távot látni.

Két évvel ezelőtt született meg Franciska kisfia, Lénárd. Egyéves volt, amikor az édesanyja visszament dolgozni – részmunkaidőben. „De a vállalkozásból csak négy hétre estem ki – teszi hozzá. „Amióta gyerekem van, érzékenyebb vagyok a kicsik szenvedésére, de közben a gyerekem jobb ápolóvá is tett. Van valami, amit nem egészen értesz meg, amíg nem vagy szülő. Például, hogy hogyan tudsz megnyugtatni egy tizennyolc hónapost, ha leforrázza magát. Átérzed a fájdalmát, de jó érzés, hogy most már jó kezekben van, és hogy te tudod meggyógyítani. Ettől függetlenül most már én is tudok könnyezni, ha sír egy gyerek.

Fotó: Németh Franciska Instagram

Fotó: Németh Franciska Instagram

Persze tudjuk, hogy nem mindenki ilyen empatikus, aki az egészségügyben dolgozik, még ha a gyerekosztályokon talán kevesebb is a kiégés. „Egyetértek vele, hogy ez az egyik legnehezebb munka, és hogy egyáltalán nem mindenki képes elvégezni. Szerintem akinek nem való, az menjen el a betegellátásból még akkor is, ha kevesen vagyunk. Mindenesetre a kiégés megelőzése a legfontosabb ápolói feladat, mert ha te kiüresedsz, akkor nem tudsz ápolni. Velem is megtörtént már, hogy hullafáradt voltam, úgy kellett hazaküldeni a tizennegyedik napomon. Itt a legfontosabb ápoltad saját magad vagy.”

De vajon mi van a pénzzel, a megélhetéssel? Hiszen az ápolók köztudottan nincsenek túlfizetve. „Ha képezed magad, megbecsülnek, és jól kereshetsz. A közalkalmazotti tábla csak egy alap, most már nagyon sok helyen keresnek embert, úgyhogy jobb alkupozícióban vannak a frissen végzettek. Egyik húgom szintén erre a pályára készül.

Segíteni akarok az embereken – mondja a legtöbb fiatal, aki az egészségügybe készül. Végül is Franciskát, aki már kipróbálta ezt a hivatást, pontosan mi tartja benne?

Nem lehet megmondani. Úgy megyek oda, hogy végre mehetek dolgozni, még ha vannak is nehéz napok. Ez olyan munka, amit nem is érzek annak. Sokat kell beletenni, de annál többet kapsz vissza.

Fotó: Németh Franciska Instagram

Fotó: Németh Franciska Instagram

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top