A sok tejtermék növeli a prosztatarák kockázatát

nlc | 2019. Október 22.
Akár 76 százalékkal is emelkedhet a betegség kialakulásának esélye.

A sajtok és más tejtermékek rendszeres fogyasztása növeli a prosztatarák kockázatát – erre jutott egy friss amerikai kutatás.

A tudósok 47 tanulmány adatait elemezték, amelyek több mint egymillió férfi táplálkozási szokásait tartalmazták. Arra jutottak, hogy

aki rendszeresen fogyaszt tejtermékeket – tejet, sajtot, vajat és joghurtot –, annál 7 és 76 százalék között nő a prosztatarák kialakulásának az esélye.

Azt is kimutatták, hogy a vegánoknál ötödével csökken a betegség kockázata.

A kutatók úgy gondolják, hogy tejtermékek megemelik a növekedési hormon és a kalcium szintjét a szervezetben, ami prosztatadaganathoz vezet.

Ez megmagyarázza azt is, hogy a kockázat miért magasabb a nyugati országokban, mint Ázsiában, ahol jóval kevesebb tejterméket fogyasztanak.

(The Sun)

Exit mobile version