nlc.hu
Egészség

Ír akcentussal kezdett el beszélni egy rákos férfi

Egyik napról a másikra ír akcentussal kezdett el beszélni egy rákos férfi Amerikában

Egy ritka rendellenességben szenvedett.
idős férfi

Egy amerikai férfinál „kontrollálhatatlan ír akcentus” alakult ki, miután prosztatarákot diagnosztizáltak nála, annak ellenére, hogy soha nem járt Írországban – állítják a kutatók a BBC értesülései szerint.

Az ötvenes éveiben járó észak-karolinai férfi feltehetően külföldi akcentus szindrómában (FAS) szenvedett. A ritka rendellenesség miatt a férfi, akinek nem volt közvetlen írországi rokona, haláláig ír tájszólásban beszélt.

Az esetet az észak-karolinai Duke Egyetem és a dél-karolinai Carolina Urológiai Kutatóközpont közösen tanulmányozta és jelentette.

„Tudomásunk szerint ez az első olyan eset, amikor a FAS-t prosztatarákos betegnél írták le, és a harmadik, amelyet rosszindulatú daganatos betegnél írtak le” – mondták a jelentés szerzői. A férfi azonosító jellemzőinek nagy része, köztük a neve és a nemzetisége nem szerepelt a jelentésben, de az kiderült, hogy a 20-as éveiben Angliában élt, és voltak írországi barátai és távoli családtagjai. Ennek ellenére, korábban soha nem beszélt külföldi akcentussal.

„Az akcentusa kontrollálhatatlan volt, minden környezetben jelen volt, és fokozatosan állandósult” – írják jelentésükben a kutatók, hozzátéve, hogy először 20 hónappal a rák diagnosztizálása után kezdődött.

„A tünetek megjelenésekor nem volt neurológiai eltérés, pszichiátriai anamnézis vagy agyi MRI-rendellenesség” – áll a jelentésben. A kutatók gyanúja szerint a hangváltozást egy paraneoplasztikus neurológiai rendellenességnek (PND) nevezett állapot okozta.

A PND akkor fordul elő, amikor a rákos betegek immunrendszere megtámadja az agyuk, valamint az izmok, az idegek és a gerincvelő egyes részeit. Más, FAS-ban szenvedő emberek a BBC-nek azt a nyugtalanító érzést írták le, mintha egy „idegent hallanának”, valahányszor beszélnek.

A FAS egyik első bejelentett esete 1941-ben történt, amikor egy fiatal norvég nőnek német akcentusa alakult ki, miután a második világháború egyik légitámadása során bombasrapnel találta el. Őt a helyiek elkerülték, mert náci kémnek hitték, pedig csak egy rendellenességben szenvedett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top