Egészség

Migrénje miatt idegen akcentussal kezdett el beszélni

Kate Ausztráliában él, a migrénje után egészen máshogy kezdett el beszélni, mint addig.

Kate Baggs, 30 éves, Ausztráliában él a családjával. A fiatal lány egy bizonyos típusú, nagyon ritka, úgynevezett hemiplégiás migrénben szenved. Ez a fajta fejfájás olyan tüneteket is produkálhat, mint a stroke, baloldali bénulás vagy az, hogy valaki képtelen lesz beszélni, járni.

Kate első komolyabb rohama 2015-ben volt, amikor egy brutális migrén után ismét meg kellett tanulnia beszélni, bár akcentusa akkor kanadai lett. Szerencsére a migrén lassan elmúlt, és Kate beszédje is helyreállt, de most, hogy nyaralni indult a szüleivel, ír akcentusra váltott.

Kate egész életében Ausztráliában élt, soha nem járt Kanadában vagy Írországban.

„Az Írországba utazás mindig is álmom volt – remélhetőleg ez lesz a következő utam, és majd úgy tudok beszélni, ahogy a helyiek” – mondta Kate.

„Az első alkalommal, amikor stroke-szerű migrénem volt, két hónap is eltelt mire megtanultam újra beszélni, és amikor elkezdtem, kanadai akcentussal tettem. Csak néhány hónapig tartott, elég gyorsan elmúlt, és visszatért az ausztrál akcentusom. A legtöbb orvos magyarázata erre a jelenségre az, hogy a migrén valószínűleg az agyam beszéd- és nyelvi központját érinti” – mesélte Kate.

via

(Nyitó kép: illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top