Egészség

Stroke-ja után orosz akcentussal kezdett beszélni egy brit nő

„Azt hitték, nem értem, amit mondanak. Nagyon magányosnak éreztem magam” – mondta a 69 éves nő.

Évekkel a stroke-ja után nyerte vissza a beszédképességét egy liverpooli nő – írja a LAD Bible. – A 69 éves Rose Griffiths születése óta az angliai városban élt – ezért is olyan meglepő, hogy gyógyulása után az ott jellemző „scouse” helyett orosz akcentussal kezdett beszélni.

Fotó: Rose Griffiths/Stroke Association

Rose 2014-ben esett össze a munkahelyén. A stroke miatt a teste jobb oldala lebénult, és jó ideig sem beszélni, sem írni, sem olvasni nem tudott. „Eleinte azt hittem, soha nem épülök fel, de nem akartam feladni… Amikor újra beszélni kezdtem, orosz akcentusom lett, pedig Liverpool belvárosában születtem” – mondta a Liverpool Echónak.

Rose beszéde azóta sokat változott: az oroszt először közép-európai, aztán német akcentus váltotta. „Imádok beszélgetni, de a stroke-om után az emberek nem akartak szóba állni velem, mert azt hitték, nem értem meg, amit mondanak. Nagyon magányosnak éreztem magam” – panaszolta.

De a nehézségek ellenére nem adta fel, inkább csatlakozott a stroke-betegeket segítő Stroke Associationhöz. Azt mondja, mára már azzal is megbékélt, hogy talán soha nem kapja vissza kedves scouse akcentusát. „Amíg tudok beszélni, nem érdekel, hogy milyen az akcentusom” – jelentette ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top