nlc.hu
Egészség

A férfinátha legendája

Valóság vagy legenda a férfinátha?

Vannak betegségek, amelyek szinte egyformán hatnak nőkre és férfiakra. És vannak, amelyeknél akár jelentős eltérések is lehetnek.

Javában dübörög az influenzaszezon, sorra torkollnak lázba, köhögésbe és orrfújásba a hétvégére tervezett programok, ezzel párhuzamosan pedig éves rekordokat döntöget az óránként elmondott férfináthás viccek mennyisége. De vajon tényleg létezik olyan, hogy férfinátha? Lehetséges, hogy eltérően reagálnak a nemek egyes betegségekre? Az a helyzet, hogy igen.

Influenza

Több kutatás is azt mutatja, hogy másképpen reagál a férfiak szervezete az influenzavírusra, mint a nőké. Az eltérés leginkább a tünetek súlyosságában és a lábadozási idő hosszában mutatkozik meg. Maguk a tünetek ugyan mindenkinél hasonlóak, a nők mégis erősebb immunválaszt produkálnak. Ez azt jelenti, hogy sokszor jóval gyorsabban túlesnek a betegségen, mint például párjuk, bár igaz, hogy a tünetek gyakran jóval intenzívebbek. Ennek oka részben genetikai, részben pedig hormonális. A magasabb tesztoszteron gyengítheti az immunválaszt, míg a magasabb ösztrogénszint erősítheti azt.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Szívbetegségek

Anatómiai, biológiai, hormonális okai is vannak annak, hogy egy szívroham esetén a nők más tüneteket produkálhatnak, mint a férfiak. Az általánosan ismert tünetek, mint például mellkasi fájdalom, elsősorban a férfiakra jellemzők. A nők esetében sokszor hátfájás, fulladás érzése, gyomorfájás mutatja a problémát és nem ritka, hogy a nők később is kerülnek orvoshoz, hiszen panaszaikat később észlelik, nem is feltétlenül ismerik fel őket.

Stroke

Összességében a nők esetében magasabb a stroke kockázata, illetve gyakrabban fordulnak elő olyan tünetek a stroke bekövetkeztekor, melyek nem tekinthetők tipikusnak. A jellemző tünet az egyensúlyzavar, beszédzavar, féloldali gyengeség vagy zsibbadás, az arc felének csüngése. Ehhez képest a nők olyan tüneteket is képesek produkálni, mint gyengeség, fejfájás, hangulati változások.

Csontritkulás

Sajnos ez is olyan betegség, mely gyakrabban fordul elő a nőknél, különösen a menopauza után. Ilyenkor az ösztrogén szintjének csökkenése az, ami elkezdi felgyorsítani a folyamatot. Férfiak is szenvedhetnek ebben, de általánosságban elmondható, hogy náluk idősebb korban jelentkezik és kevésbé súlyos módon. A kezelésekben a nők esetében éppen az előbb írtak miatt szerepe lehet a hormonpótlásnak is.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Májbetegségek

Hormonális és életmódbeli okai is vannak annak, hogy férfiak körében gyakrabban fordul elő a máj megbetegedése. Az ösztrogén védelmet nyújthat bizonyos májbetegségek ellen, míg a magasabb tesztoszteronszint növeli azok esélyét. A tünetek ugyan hasonlóak mindkét nemnél a már kialakult betegségek kapcsán, a férfiak azonban nagyobb eséllyel kell, hogy súlyosabb szövődményekkel számoljanak.

Depresszió és szorongás

A depresszió és a szorongás is gyakoribb a nők körében, melyet sok szakértő a biológiai, hormonális és társadalmi tényezők kombinációjának tulajdonít. Ugyanakkor férfiak is szenvednek mindkettőtől, náluk pedig a depresszió gyakran olyan, eltérő tüneteket produkál, melyek kevésbé ismertek, és nehezebb őket azonnal depressziós tünetként értelmezni. Ilyen például a dühkitörés, ingerültség, kockázatvállaló vagy provokatív viselkedés, tudatmódosító szerek használata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top